Svečano otvorena izložba slika i akvarela Vlastimira Nikolića u Galeriji savremene umetnosti...

Svečano otvorena izložba slika i akvarela Vlastimira Nikolića u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu

Izložba je otvorena do 26. novembra

U sredu 14.11.2018. godine u Galeriji savremene umetnosti svečano je otvorena izložba slika i akvarela Vlastimira Nikolića, akademskog umetnika.

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu je otvorila ovu izložbu i tom prilikom kazala: „O Vlastimiru Nikoliću već su pisali brojni domaći i strani kritičari: Aleksa Čelebonović, Miodrag Protić, Zoran Markuš, Dragoslav Đorđević, Alen Boske, Maria Luisa Caffereli, Glyn Hughes i mnogi drugi. Jedan od njih, Alen Boske, napisao je da „nas svaka slika, svaki crtež V.N. poziva da se nadnesemo nad suštinom“. Vlastimir Nikolić na svojim delma istražuje prostor – i vremenski i fizički. Opredeljujući se za apstraktni postupak, autor slaže bojene površine gradeći vidljivu asocijaciju, delikatnu i promišljenu. Njegova dela tako postaju polje na koje prenosi suptilne i nedodirljive motive, koji privlače gledaoce tajnom životnošću i nedokučivošću. To se postiže tako što umetnik suprostavljajući mir i nemir kao sadržaje svojih radova ide ka dvosmislenosti, i podstiče da oni deluju uzbudljivo i uznemirujuće u sopstvenoj tišini.

Opipljivo bezglasje i plastična sublimacija, prožimaju se oscilirajući između fraginlosti i trajnosti, fragmenta i celine, nastajanja i nestajanja, gravitacije i lebdenja. Intimna narav dela govori o aktivizmu plana i neprestanim pokušajima. Jednom rečju prozračna materija slike telesnošću tragova ispituje tenzije reda i haosa, okvir postojanja.

Prepoznatljiv stvaralački kod sveta prirode, mita i tradicije na delima Vlastimira Nikolića, samo je polazna tačka koja se lakše i sigurnije opisuju u menama slobodnih likovnih vizura. On svoj istraživački duh potvrđuje likovnim traganjima kroz raznolike teme, vizuelne događaje i atrakcije, uključujući takođe nauku i novu tehnologiju, što ga svrstava u red savremenika zainteresovanih za održanje umetničkih disciplina.“

Foto: GSU

Nakon izlaganja kustosa Narodnog muzeja u Požarevcu Marine Radosavljević prisutnim gostima se obratio umetnik Vlastimir Nikolić koji je govorio o svojim najnovijim delima, a zatim se zahvalio organizatorima izložbe i posetiocima.

Vlastimir Nikolić rođen u Petrovcu na Mlavi. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, odsek istorija umetnosti, 1973. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1981. Status slobodnog umetnika stekao je 1986.g, a zvanje istaknutog umetnika 2001. Živi i radi u Beogradu.

Dobitnik je 23 prestižne nagrade za svoj rad na polju likovnih umetnosti. Izražava se u različitim likovnim tehnikama: ulje u kombinovanoj tehnici na platnu, crtež, akvarel i kolaž. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u preko 60 saziva umetničkih i likovnih kolonija. Osnivač je likovne kolonije „Gornjak“ u Petrovcu na Mlavi. Stalni je član „Tiske akademije akvarela“ u Novom Bečeju.

Foto: GSU

Stvaralaštvo mu je obeležilo više ciklusa u tehnici crteža, akvarela, ulja na platnu. Dela mu se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju u Kraljevu, Muzeju savremene umetnosti Rep. Srpske u Banja Luci, Modernoj galeriji Rijeka, Gradskoj kući Alessandria (Italija), Predsedničkoj palati u Nikoziji (Kipar), Gradskim galerijama u: Lazarevcu, Sremskim Karlovcima, Pančevu, Kragujevcu, Kovinu, Opovu, Bačkoj Topoli, Smederevu, Šapcu itd, kao i u mnogim privatnim i javnim kolekcijama kod nas i u svetu.
Umetnik je ovenčan mnogim nagradama, pomenimo nagrade:
-za crtež na Oktobarskom salonu 1981.g, Druga nagrada za crtež na Petoj Beogradskoj izložbi crteža likovnih i primenjenih umetnika „Beograd 83“ 1983.g, 2 otkupne nagrade za crtež Moderne galerije Rijeka i Kabineta grafike JAZU Zagreb
-brojne nagrade za akvarel – na susretu akvarelista Jugoslavije na umetničkoj koloniji Ečka 1986, Velika nagrada za akvarel na Trećem bijenalu akvarela Jugoslavije – Zrenjanin „97“, priznanje za učešće na VII internacionalnom bijenalu akvarela 2007, Nagrada na II bijenalu akvarela malog formata, Galerija SKC, Novi Beograd;
-tu su i nagrade za slikarstvo – Prva nagrada za slikarstvo Slikarske kolonije Mileševa 1988.g, iste godine Nagrada publike na 29. Oktobarskom salonu, Plaketa grada Alesandrie (Italija) za samostalnu izložbu slika u Umetničkoj galeriji Pjetro Morando…

Izložba je otvorena do 26. novembra. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI