Svečano otvorena izložba slika „Umetnička poruka miru 2018.“

Svečano otvorena izložba slika „Umetnička poruka miru 2018.“

Izložba je otvorena do 17. decembra

U utorak 11.12.2018. godine u Galeriji savremene umetnosti svečano je otvorena izložba slika Udruženja Art krug PM Požarevac pod nazivom „Umetnička poruka miru 2018.“

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu je tom prilikom kazala: „U godini jubileja od važnog događaja kako za Požarevac tako i za Srbiju – potpisivanje Požarevačkog mira 1718, i jedno mlado udruženje umetnika iz Požarevca, Art krug, je našlo povod za organizovanje kolonije održane ovog leta na Tulbi. Sakupili su se umetnici raznih sklonosti i interesovanja i stvorili fond slika koje slave mir na različite načine.

Podsetiću publiku da je Narodni muzej povodom obeležavanja Požarevačkog mira organizovao dve izložbe:

–jedna je prenosila viđenja savremenika Požarevačkog mira na medijima šire upotrebe – gravirama, kartama, medaljama,

-dok je druga dala jedan pregled uticaja Istoka i Zapada na odabranim predmetima iz zbirki Muzeja.

Foto: GSU

U svetu postoje muzeji posvećeni miru koji prikazuju istoriju mira i savremene napore za promovisanje mira. Oni takođe prikazuju antiratnu i mirovnu umetnost. U svetu ima preko 100 muzeja posvećenih miru u najmanje petnaestak zemalja, pomenućemo samo neke: Antiratni muzej u Berlinu, Memorijalni park mira Hirošima, Muzej mira u Velikoj Britaniji, Muzej mira Gernika i drugi.

Umetnici stoje kao svedoci istorijskih i političkih konteksta. Neki umetnici odgovaraju na određene događaje delima koje stvaraju i tako kroz svoju umetnost mogu uticati na društvo ili pomoći u oblikovanju svojih društava. Drugim rečima, umetnost odražava društvo, ali može pomoći i promeni. Antiratna i umetnost koja proslvlja mir može izraziti: svedočenje ili svedočanstvo o ratnom razaranju, otpor na rat, ali i transformaciju, inspiraciju i viziju.

Na odabranim slikama sa kolonije Umetnička poruka miru 2018 uviđamo različite vizuelne jezike koje učesnici kroz specifične forme definišu temu i cilj umetničkog okupljanja. Koristeći ikonografiju mira ili, pak držeći se svoje likovne fabule, umetnici obilaze krug krećući se od vidljivog, čitljivog, asocijativnog i, na kraju, apstraktnog.

Najpoznatija slika mira koju vidimo i na postavljenim delima jeste golub koji potiče iz biblijske priče o Nojevoj barci. Golub, sa maslinovom granom, simbolizuje novi život nakon razaranja. Slike zemlje i prirode takođe mogu da označavaju mir, mir usaglašen sa prirodom – danas, u eri brzih promena, preko potreban. U nekim umetničkim delima devetnaestog veka „mir“ se predstavljao u vidu žene, često sa plodovima žetve čime se simbolizovao prosperitet koji dolazi zajedno sa mirom. Umetnici okupljeni pod okriljem udruženja Art krug obeležavajući jedan istorijski događaj imali su različite asocijacije i likovne pristupe, ali u jednom su se usaglasili – humanošću i kreativnošću ovenčali su temu ka kojoj suštinski svi težimo.

U svetu postoji više antiratne umetnosti nego umetnosti posvećene miru, možda zato što je „umetnost mira“ teško definisati. Ono što nije rat i nasilje jeste mir – mir jeste život. Da bi stvorili kulturu mira, moramo ići ka njoj, a umetnost nam može pomoći da to uradimo, kako za sebe tako i za buduće generacije.“

Pavle Miladinović, predsednik i osnivač Udruženja Art krug PM Požarevac okupljenim ljubiteljima umetnosti rekao je da je ovo udruženje profesionalnih umetnika, koja će okupiti najbolje slikare ne samo iz Braničevskog okruga već iz cele Srbije.

Izložba je otvorena do 17. decembra. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI