Svečano otvorena novogodišnja izložba članova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ iz Požarevca

Svečano otvorena novogodišnja izložba članova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ iz Požarevca

Izložba je otvorena do 17. januara. Ulaz je slobodan

U Galeriji savremene umetnosti 28. decembra je svečano otvorena novogodišnja izložba slika, skulptura i nakita članova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ iz Požarevca.

Na otvaranju izložbe nakon muzičke tačke orkestra i baletske grupe učenika OŠ “Kralj Aleksandar I” mnogobrojnim posetiocima se najpre obratila Marina Radosavljević, kustos, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju u Požarevcu koja je i otvorila ovu izložbu.

Foto: GSU

Marina Radosavljević je tom prilikom kazala: “Kraj godine sam po sebi donosi rezimiranje, zaključivanje šta smo to sve dobro ili loše uradili u prethodnom periodu, šta je na nas ostavilo najveći utisak, šta nam je ojačalo krila, ili pak, šta nas je otreznilo u zabludama i očekivanjima, odnosno – gde stojimo na preseku naših želja i ostvarenih dela. Na kraju godine i članovi Udruženja likovnih stvaralaca M.P. Barili likovno su se zapitali i dali odgovore raznovrsnim radovima svojom inspiracijom, intuicijom i talentom. Slike, skulpture, nakit njihova je istina o svetu i ljudima, propuštena kroz maštu i svest. Nova realnost nikla iz karaktera, uzroka i posledica, oživljena materijom, pojavljuje se pred svima nama. Bivstvujući uglavnom u mimetičkoj sferi umetnici su se držali klasičnog repertoara tema i motiva.

ULIS Barili, inače, već 67 leta grad Požarevac podseća da i dalje postoje ljudi okupljeni oko ideje da likovnu umetnost treba približiti širokim slojevima, da je treba učiniti bliskom i potrebnom. Usponi i padovi u životu Udruženja, dugom skoro 7 decenija zadržali su svoj primarni cilj da uz želju i napor stvaralaštvo i kreacija odnesu pobedu. Večeras smo tu da u svečanoj atmosferi odobrimo ove plemenite napore i damo podršku umetnicima i stvaralaštvu.

Izložba osmišljena u prazničnom duhu radosti dopunjena je i jednom jelkom okićenom radovima dece iz vrtića Leptirić i Duško Radović. koje čine oslikane šolje i ukrasi. Sa decom su radile kustos istoričar umetnosti Billjana Milosavljević Pićurić i predsenica ULIS-a Barili Slađa Milovanović koje će reći nešto više o likovnim radionicama.“

Foto: GSU

Biljana Milosavljević Pićurić, kustos, istoričar umetnosti je govorila o realizovanoj likovnoj radionici: „Veoma je značajno što je udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ prepoznalo vezu između umetnika i dece, kao aktivnih, interaktivnih i kreativnih bića. Dete stvara iskreno i sponatno, bez želje da se prilagodi i dopadne, već da bi kompenzovalo svoju ograničenost verbalnog izražavanja. Ono uživa u samoj igri sa materijalom u procesu stvaranja, dok krajnji rezltat ove stvaralačke igre ostaje manje bitan.. Takođe, predškolci vrtića Duško Radović iskazali su svoje zimske impresije kroz oslikavanje CD diskova i obrađenih drvenih oblica. Radom na novim materijalima, u drugačijim tehnikama mali kreativci zakoračili su svet umetnosti i pored, već afirmisanih umetnika, predstavli se na novogodišnjoj izložbi kluba.“

U prepunoj galeriji i prazničnoj atmosferi prisutnim gostima se obratila i predsednica ULIS-a Slađana Milovanović koja je govorila o realizovanim projektima i poželela prisutnima i građanima srećnu i uspešnu narednu godinu.

Kritiku u katalogu ove izložbe napisala je Biljana Milosavljević Pićurić, kustos, master istoričar, dipl. istoričar umetnosti: „Izložena dela članova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ u vreme novogodišnjih praznika nisu samo šarenoliko oslikavanje svečanih trenutaka i euforije, već dublji prikaz lične i kolektivne stvarnosti. Na ovim delima predstavljeni su svi pozitivni rezultati, razočarenja, nadanja i želje. Implicitno ukomponovana, u zavisnosti od raspoloženja posmatrača, šalju vedre ili groteskne poruke. Ova dela predstavljaju kolaž emocija i stvarnosti. Gledalac može videti raznolikost kreativne palete članova udruženja. Klasični realizam koegzistira sa naivnom umetnošću, pejzaž sa mrtvom prirodom, portret sa apstrakcijom. Iz nejednakosti stilova i tehnika rađa se jednakost želje za lepotom. Zadržati trenutak i oslikati misao znači predstaviti težinu i lagodnost života. Kolektivna izložba umetnika različitih generacija i afiniteta ima za cilj da sumiranjem i sagledavanjem globalne svesti pronađe prave vrednosti od kojih zavisi sreća.“

Izložba je otvorena do 17. januara. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI