Ovogodišnja svečanost povodom proslave Dana opštine Veliko Gradište održana je 01. avgusta na brodu “Ana“ koji je plovio od Velikog Gradišta do Ramske tvrđave. Ovom prilikom predstavljen je rad lokalne samouprave u proteklom periodu, a najuspešnijima dodeljene opštinske nagrade.

Pored odbornika i članova Opštinskog veća, predstavnika Opštinske uprave, predstavnika javnih preduzeća i ustanova, predsednika mesnih zajednica, bivših predsednika opštine i Skupštine opštine prijemu su prisustvovali i predstavnici Braničevskog upravnog okruga, gosti iz susedne Rumunije kao i dobitnici opštinskih priznanja.

Kratkim govorom o postignutim rezultatima između dva praznika, gostima se obratio predsednik opštine, Dragan Milić. “Cilj nam je kroz usvajanje budžeta da nam normalno funkcionišu sve javne ustanove i preduzeća i da realizujemo deo programa koji smo obećali građanima, kao i da nastavimo veoma uspešnu saradnju sa Vladom Republike Srbije. Te ciljeve smo postigli tako da smo u nekim segmentima realizovali i nekoliko puta više projekata od onog što je planirano.“, rekao je predsednik, naglasivši da je veoma zadovoljan radom javnih preduzeća i ustanova i Centrom za socijalni rad.

On se naročito zahvalio Vladi Republike Srbije i ministarstavima koji su ove godine za sve navedene aktivnosti pomogli opštinu u vrednosti od oko 300 miliona dinara.

“Pored ovih ulaganja imamo i kapitalna ulaganja u Ramsku tvrđavu koja se kompletno restaurira i gde radi turska agencija “TIKA“ i ja koristim priliku da im zahvalim, kao i turskoj državi i narodu na ovoj pomoći koja iznosi preko milion evra. Takođe bih istakao i gasifikasiju naše opštine koja se privodi kraju i gde očekujem da gas dobijemo već ove zime. Vrednost ove investicije za našu opštinu je preko 10 miliona evra. Što se tiče privrede učinjeni su neki koraci za oživljavanje nekih preduzeća, a ja ću da pomenem Mlin koji se kompletno sređuje i trebalo bi vrlo brzo da se stavi u pogon u koji treba zaposliti tridesetak ljudi, voćnjak u Ostrovu koji se sadi na 200 ha koji ima stalnu potrebu za oko 100 radnika, a očekujemo da krenu radovi na izgradnji elektrane na biljnu masu u Požeženu. “, rečeno je ovom prilikom.

Foto: Opština Veliko Gradište

Predsednik je istakao i uspeh učenika koji su osvajali prva mesta na republičkim takmičenja, kao i izuzetan rezultat u sportu gde su odbojkaši osnovne škole prvaci Srbije, pionirska ekipa VGSK prvak Srbije, a odbojkaši Srednje škole koji su predstavljali Srbiju na svetskom prvenstvu u Češkoj osvojili treće mesto na svetu, za šta su prigodno i nagrađivani.

“I ovo vreme koje je izuzetno teško, kako ekonomski tako i politički, gde nas očekuju reforme u svim sferama društva, mislim da možemo da uputimo poziv svima nama da uvažavajući sve ono o čemu sam govorio pokušamo da pozitivno razmišljamo i da se potrudimo da svojoj opštini damo maksimum jer nemamo drugu alternativu, nemamo rezervno prebivalište i treba da nam je cilj da naš grad i naša sela budu čista sredina, sa zdravom hranom i vodom, uređenim mestima gde će investitori da ulažu svoj kapital, pre svega u turizam i agrar i gde će gosti koji jednom dođu na Srebrno jezero ponovo da nam dođu.“, rekao je za kraj predsednik opštine, a gosti su imali prilike da pogledaju novi promotivni film opštine o postignutim rezultatima između dva praznika.

Opštinska nagrada u vidu diplome uručena je pojedincima i udruženjima kao poseban vid javnog priznanja za postignute rezultate i dostignuća u svim oblastima stvaralaštva od značaja za unapređenje, razvoj i afirmaciju opštine dok su fizička lica nagrađena i iznosom od 20.000 dinara.

Mesnoj zajednici Češljeva Bara i Gradištancu Atanasiju Paniću odeljena je nagrada za oblast afirmacija opštine i naseljenog mesta, a Svetislavu Raduloviću iz Doljašnice, za oblast humanitarni rad i poljoprivreda. U oblasti poljoprivrede nagrađeni su i Zoran Živković iz Biskuplja i Željko Miletić iz Pečanice.

Među nagrađenima je i Nikola Knežević iz Golupca, učenik generacije Srednje škole Veliko Gradište koji se zahvalio u ime svih dobitnika.

Odbojkaška ekipa Srednje škole iz Velikog Gradišta dobila je diplomu za uspeh u oblasti sporta i afirmaciju opštine. Priznanja za doprinos u oblasti obrazovanja dobili su Vesna Novković i Božidar Grujić iz Velikog Gradišta, dok je Srednjoj školi iz Velikog Gradišta pripalo priznanje iz oblasti humanitarni rad. U oblasti privreda i humanitarni rad nagradu je primio APTR„Ivanović prevoz“ Novice Ivanovića iz Velikog Gradišta.

Lovačko udruženje „Golub“ iz Velikog Gradišta i Tehnička škola sa Domom učenika „Nikola Tesla“ iz Kostolca nagrađeni su za afirmaciju opštine dok je priznanje za sport pripalo Dejanu Milanoviću iz Velikog Gradišta i Miroljubu Ratkoviću.

Kao poseban vid javnog priznanja za ostvarenu izuzetnu saradnju, zasluge i doprinos u razvoju opštine Veliko Gradište, dodeljena je plaketa španskom Fudbalskom klubu “Selta“ iz Viga.

Gosti su, tokom krstarenja Dunavom, uživali u nezaboravnim trenucima uz vrhunsko izvođenje poznatih kompozicija profesorke Muzičke škole “Stevan Mokranjac“, Marte Blagojević.

KOMENTARIŠI