Povodom dana OŠ „Kralj Aleksandar I“, četrnaestu godinu za redom održana je manifestacija „Kraljevski dani“ od 11. do 15. decembra 2017. godine.

Kao završnica obeležavanja Dana škole, u petak, 15. decembra 2017. godine u 15 časova u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac organizovana je Svečana akademija povodom 78 godina od osnivanja ove školske ustanove.

Svečani program pripremili su učenici sa svojim učiteljima i nastavnicima, a prisutnima se  obratio i direktor škole, Goran Seger. Jučwrašnjoj Svečanoj akademiji prisustvovao je i Bojan Ilić, predsednik Skupštine Grada Požarevca, kao i članovi Gradskog veća.

Bojan Ilić rekao je da je za ovih 78 godina cilj ove školske ustanove uvek bio isti, a to je da vrhunski pedagozi koji su uvek bili u ovoj obrazovnoj ustanovi prenesu znanje na svoje učenike, kako gof da se kroz istorijat škole ona zvala i poželeo Kraljevske dane svim prisutnima.

ISTORIJAT

Prvi podaci o zidanju Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ datiraju s početka 1937. godine. Za samo zidanje školske zgrade formiran je poseban fond iz koga su se plaćali zidarski radovi, iako pre toga, kako svedoče izveštaji iz tog vremena, to nije bio običaj. Već sredinom 1938. godine školska zgrada je pokrivena da bi, po nekim podacima, na Vidovdan 1939. godine škola bila svečano otvorena, što je bio veliki događaj u tadašnjem Požarevcu.

Prvo puno ime škole bilo je „Osnovna škola Velikog Kralja Aleksandra I Ujedinitelja“.

Na početku školske 1948/49. škola dobija ime – Osnovna škola „Veljko Dugošević“ po narodnom heroju iz Drugog svetskog rata. 7. septembra 1956. godine Narodni odbor opštine Požarevac ukida Osnovnu školu „Veljko Dugošević“ i osniva osmogodišnju školu „Veljko Dugošević“. Pod tim imenom škola će raditi sve do 21. januara 2002. godine, kada ponovo dobija svoje prvo ime „Kralj Aleksandar I”.

 

KOMENTARIŠI