TE Kostolac B, Foto: Urban City / B.P.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za sledeću sedmicu zakazano je ispitivanje pet svedoka u istrazi protiv šestorice osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije“ (EPS) u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

Ispitivanje po dva svedoka planirano je za utorak i sredu, a u petak jedan svedok u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Osumnjičeni su lišeni slobode 23. februara i nalaze se u pritvoru.

Prema saznanjima RTS-a, u međuvremenu su dva branioca izašla iz predmeta, pa su osumnjičeni angažovali nove advokate da ih brane.

Osumnjičeni u ovoj istrazi su šef službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac V. J. i glavni projekt inžinjer u JP EPS ogranak TE-O Kostolac N. M, kao i rukovodilac tima stručnog nadzora u Saobraćanjnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka M. L. kojima se na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.

Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se B. V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva “Italiana Costrucioni s.p.a.“, ogranak iz Beograda, N. T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva “Bauwesen“ d.o.o Lazarevac i Ž. M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva “Italiana Costrucioni s.p.a.“

Sumnja se da su B. V. S, N. T. i Ž. M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice “Stig“ do Termo-elektrane Kostolac “B“.

Potom je, kako se sumnja, M. L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N. M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima “Italiana Costrucioni s.p.a.“ – ogranak Beograd i “Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP “EPS“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

KOMENTARIŠI