Prisutne goste je u ime Narodnog muzeja Požarevac pozdravila Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos koja je tom prilikom kazala:

„Pravo na kulturu, umetnost, obrazovanje ima svaki čovek. Participacija u kulturnom životu jedno je od ljudskih prava i važi za celokupno društvo. U tom smislu važno mesto ima i saradnja kulturnih ustanova i organizacija i škola. Jer, ne samo da ova vrsta partnerstva podstiče razvoj talenata i kreativnosti, ona omogućava da se ostvari pravo učestvovanja u kulturnom životu zajednice putem potpune društvene inkluzije.
Prema navodima u Predlogu strategije razvoja kulture, preporučuje se i podstiče međuresorna saradnja, između ostalog i kulture i obrazovanja, gde se ističe doprinos u razvoju kritičkog mišljenja, doživotnog učenja, edukativnih funkcija ustanova i organizacija u kulturi, kao i participacija u kulturi i razvoj publike.
Galerija savremene umetnosti je u prethodnom periodu imala lepu saradnju sa vaspitno-obrazovnim ustanovama, čime se priklonila modelu kulturnih ustanova koje nemaju akcenat samo na prezentaciji kulturnog nasleđa, već i na komunikaciji sa publikom i edukacijom. Podjednako je negovana saranja i sa vrtićima, osnovnim i srednjim školama.
U ime Narodnog muzeja zahvaljujem se svima što ste došli večeras i pozivam vas da posetite i druge postavke muzeja (arheološku sa lapidarijumom u centru grada, etnološku postavku i Šator Požarevačkog mira na Tulbi, primenjeno-umetničku u Dobrnjčevoj kući), Galeriju Miodraga Markovića sa međuratnim slikarstvom. Vrata našim učenicima, možda i budućim saradnicima su uvek otvorena, bilo da dolaze kao posetioci, bilo da traže stručnu pomoć“.

Foto: GSU

Prisutnim posetiocima se zatim obratila profesorka likovnog obrazovanja Katarina Vukašinović koja je priredila koncept ove izložbe i tom prilikom se zahvalila direktorki škole na razumevanju i organizaciji postavke, kao i kolegi, profesoru u penziji Draganu Simiću koji je prvi organizovao Likovnu koloniju u ovoj školi.

Danijela Žukovski, direktor Požarevačke gimnazije koja je otvorila ovu izložbu slika takođe se obratila prisutnim posetiocima, učenicima, profesorima i zahvalila se Narodnom muzeju i Galeriji na nastavku uspešne saradnje.

Foto: GSU

Prva izložba radova učenika i profesora Gimnazije u GSU održana je u martu 2013.godine, a 2016. je organizovana izložba radova sa Likovnih kolonija učenika svih srednjih stručnih škola.

Svečano otvaranje izložbe slika upotpunio je muzičkim numerama Ansambl požarevačke gimnazije kojim je rukovodila profesor muzičkog obrazovanja Jelena Rakić.

KOMENTARIŠI