Svetski dan borbe protiv side obeležen i u Požarevcu

Svetski dan borbe protiv side obeležen i u Požarevcu

Na Svetski dan borbe protiv HIV-a i side, epidemiolozi upozoravaju da je broj onih koji nose HIV virus 35 odsto veći nego prošle godine.

U Srbiji zvanično živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, ali procenjuje se da je taj broj dva puta veći. Među novodijagnostikovanim osobama bilo je osam puta više muškaraca nego žena. Od 16 osoba koje su od side preminule tokom ove godine, 14 su muškarci.

Foto: JAZAS Požarevac

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležava se širom sveta, a u Srbiji svi zainteresovani mogu besplatno da se testiraju i savetuju oko bolesti u savetovalištima širom zemlje. U Požarevcu je danas na Starom korzou akcijom Jazasa, Crvenog krsta i ZZJZ Požarevac obeležen ovaj dan.

Osobe inficirane HIV-om mogu sa antiretrovirusnom terapijom živeti više od pedeset godina od momenta otpočinjanja lečenja, a to praktično znači da se život osoba sa HIV-om približio prosečno očekivanom životnom veku u Evropi i SAD u, jer se kod većine inficiranih osoba HIV otkrije između dvadeset pete i dvadeset devete godine života.

KOMENTARIŠI