Svetska zdravstvena organizacija obeležava Svetski dan borbe protiv side od 1988. godine.

Ona radi na tome da promoviše važnost da ljudi koje žive sa infekcijom HIV-a imaju pravo na prevenciju i lečenje, pravo donošenja odluka u vezi sa svojim zdravljem, kao i pravo na život pun poštovanja i dostojanstva bez diskriminacije. Pored toga, ukoliko se infekcija otkrije na vreme i ako se odmah krene sa lečenjem, osoba obolela od HIV-a može nesmetano da živi.

Savetovanje i testiranje na HIV su potpuno besplatni, anonimni i poverljivi. Ne zakazuju se, a nisu vam potrebne ni bilo kakve fizičke pripreme. Testiranje traje oko 20 minuta i moguće ga je besplatno obaviti 365 dana u godini.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 3.100 HIV pozitivnih građana, dok se oko 2.500 do 2.700 leči u zdravstvenom sistemu, izjavio je danas načelnik odeljenja na Infektivnoj klinici za HIV i Aids i predsednik strukovnog udruženja HIVAS Jovan Ranin.

Omladina JAZAS-a Požarevac ima više polja delovanja, a jedno od najvažnijih jeste prevencija širenja HIV infekcije i epidemije side, navodi se u današnjem saopštenju za medije.

-Ove godine uz podršku Grada Požarevca i Timočkog omladinskog centra (Zaječar), a povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, realizujemo kampanju „TESTiraj se na HIV, saznaj svoj HIV status, sa HIV-om se živi“ kako bi još jednom podsetili na važnost ranog otkrivanja HIV infekcije i lečenja uz antiretrovirusnu terapiju koja smanjuje delovanje HIV-a na imuni sistem organizma i produžava život osobama koje žive sa hiv-om. U doba pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS Kov2 jako je važno da osobe koje žive sa HIV-om preduzmu sve preporučene mere zaštite, navodi se.

Omladina JAZAS-a Požarevac od danas u narednih 15 dana realizovaće onlajn kampanju povodom 1. decembra, a danas organizuju onlajn mini-kviz na društvenim mrežama danas od 18 sati.

Gradu Požarevcu će danas biti predata Inicijativa za potpisivanje *Pariske deklaracije, a time bi se priključio grupi gradova brzog odgovora. Grad Požarevac bi time postao jedan od prvih na Balkanu koji je potpisao deklaraciju i preuzeo brigu na lokalnom nivou o smanjenju štete i prevenciju HIV-a.

U periodu od 01. do 30. decembra realizovaće se i onlajn radionice na temu prevencije HIV-a i PPI, kao i očuvanju reproduktivnog zdravlja.

KOMENTARIŠI