Svetski dan Roma obeležen u Funkcionalnom osnovnom obrazovanju starijih pri OŠ “Sveti...

Svetski dan Roma obeležen u Funkcionalnom osnovnom obrazovanju starijih pri OŠ “Sveti Sava” u Požarevcu

U ponedeljak, 8.4.2019. godine u Funkcionalnom osnovnom obrazovanju odraslih pri OŠ „Sveti Sava“ je u organizaciji škole i Romskog edukativnog centra obeležen Međunarodni dan Roma.

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih OŠ „Sveti Sava“ ima oko 120 polaznika u tri ciklusa i to – u centralnoj školi četiri odeljenja, tri odeljenja u „KPZ Zabela“ i dva odeljenja u „KPZ za žene“. “Većina polaznika su Romi, i hteli smo, barem našim polaznicima u centralnoj školi da ukažemo na važnost obrazovanja i svakodnevnog učenja novih znanja i veština“, kažu u ovoj školi.

Polaznicima se prvo obratila direktorka škole Margareta Sekulović koja je, zajedno sa ostalim nastavnicima, poželela srećan Međunarodni dan Roma svim polaznicima, uz jedan apel svima da redovno dolaze u školu, ali i da redovno dovode svoju decu u školu, jer su svi polaznici upisali decu u školu.

Foto: OŠ Sveti Sava

Okupljenima se obratio i Zoran Veljković, profesor violine u Muzičkoj školi u Požarevcu koji je polaznicima održao jedno predavanje o važnosti obrazovanja i edukacije, napomenuvši da niko neće promeniti položaj i ugled Roma u društvu od njih samih i da to oni mogu da učine samo nastavljajući školovanje koje su započeli, kako ih narod ne bi video samo kao radnike komunalnih preduzeća, u najboljem slučaju.

Ova radionica je inače deo projekta škole „Celoživotno učenje kao obrazovanje za budućnost“ koji je školi odobren od strane Fondacije Tempus, a koja na teritoriji Srbije sprovodi Erazmus+ program Evropske komisije.

Inače, ova škola je jedina škola sa teritorije Školske uprave Požarevac koja je dva puta za redom odabrana da učestvuje sa svojim projektima u programu Erazmus+.

KOMENTARIŠI