Crveni krst Požarevac u saradnji sa Gradskom upravom, Zavodom za javno zdravlje Požarevac, Patronažnom službom Doma zdravlja i Osnovnom školom „Dositej Obradović“ danas je obeležio Svetski dan srca u Gradskom parku.

Svetski dan srca 2019, Foto: B.P.

Građanima je vršena provera zdravstvenog stanja, provera nivoa šećera u krvi i holestorola, kontrola krvnog pritiska.

Foto: B.P.

Ove godine Svetski dan srca obeležeava se pod sloganom „BUDI HEROJ SVOGA SRCA“ sa željom da se stvori globalna zajednica Heroja naših srca.

Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta naglasio je da godišnje od bolesti srca i krvnih sudova umre oko 18 miliona ljudi, a procenjuje se da će se taj broj 2030. godine popeti na 30 miliona godišnje.

Foto: B.P.

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca rekao je da poroci kao što su alkohol i cigare utiču negativno na zdravlje, a da po poslednjim podacima u Srbiji najviše lica umre od kardio-vaskularnih bolesti.

Dr Cvija Stojanović, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ rekla je da su u 2018. godini bolesti sistema krrvotoka na prvom mestu po umiranju na teritoriji Braničevskog okruga su. U 2018. godini u Braničevskom okrugu umrlo 1.836 lica što čini 57,8% svih uzroka smrti.

Foto: B.P.

Najmlađi volonteri, učenici OŠ “Dositej Obradović” crtali su po asfaltu na temu “Zdravi stilovi života”.

KOMENTARIŠI