Svi koji su u prethodnih 11 meseci promenili prebivalište ne mogu da...

Svi koji su u prethodnih 11 meseci promenili prebivalište ne mogu da glasaju

Foto: Urban City // B.P. / arhiva

Parlamentarne grupe u Skupštini Srbije postigle su dogovor o izmeni Zakona o lokalnim izborima, tako da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci neće moći da glasaju na novoj adresi, potvrđeno je RTS-u. Skupština Srbije sutra će raspravljati o predloženim izmenama Zakona.

Dogovoreno je da ograničenje važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. do 3. juna 2024. godine.

Birački spisak biće zatvoren 17. maja, pa će izmene Zakona biti na dnevnom redu već na sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije.

Kako RTS saznaje, izmene Zakona o lokalnim izborima predložiće opozicione stranke.

Pre nešto više od dve nedelje, 23. aprila, poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kako bi rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima bili pomereni, odnosno, da bi svi lokalni izbori mogli da budu održani 2. juna.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je 3. aprila raspisala izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, a po usvajanju izmena Zakona, 26. aprila raspisala je i izbore za odbornike 66 lokalnih samouprava, kao i za beogradske i niške opštine.

KOMENTARIŠI