Svinjsko meso u prodavnicama uskoro skuplje za 20 odsto

Svinjsko meso u prodavnicama uskoro skuplje za 20 odsto

Foto: Pixabay // Ilustracija

Svinjsko meso će ovih dana u prodavnicama poskupeti za oko 20 odsto jer je porasla cena žive vage, pa ga klaničari umesto po 120 dinara po kilogramu plaćaju po 165 dinara, najavljuju trgovci.

Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić rekao je za Betu da meso ne poskupljuje, već se „cena vraća na nivo od pre više meseci“.

„Sve je poskupelo, cena stočne hrane je skuplja i do 30 odsto pa ni sa višom cenom žive vage svinja od 165 dinara ne pokrivamo troškove proizvodnje“, rekao je Erić.

Istakao je da su prethodnih meseci trgovci „dobro zaradjivali kupujući meso po 100 do 120 dinara po kilogramu, a kilogram buta prodavali po 500 dinara, a ostale kategorije po 200-300 dinara po kilogramu“.

Erić je rekao da je cena svinjetine počela da se vraća na prethodni nivo zbog toga što je sa robnim rezervama dogovorena isporuka 15.000 komada u razmeni za kukuruz, zbog čega je povećana tražnja, i dogovora proizvođača da obustave isporuku svinja klanicama po bagatelnim cenama.

Zoran Matijević, suvlasnik kompanije „Matijević“, rekao je da je bilo krajnje vreme da poskupi svinjsko meso.

„Mi smo u dvostrukoj ulozi – i proizvođača i prodavca. Kao proizvođaču nam odgovara da meso poskupi, a kao prodavcu ne bas sasvim jer ne možemo da podignemo toliko cenu svinjskog mesa koliko je poskupela živa stoka pošto bi pala prodaja“, reko je Matijević agenciji Beta.

KOMENTARIŠI