Zid KPZ za žene u Požarevcu dobija murale!

Zid KPZ za žene u Požarevcu dobija murale!

Projekat pod nazivom ,,Festival ulične umetnosti“ trebalo bi da se realizuje kroz organizovanje sedmodnevne manifestacije, koja bi okupljala umetnike kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Površine predviđene za oslikavanje murala su zid ženskog zatvora za koji su pribavljena
sva neophodna odobrenja i saglasnosti.

Objekti na čijim površinama je u planu oslikavanje od velikog su značaja za
vizuelni identitet grada. Takođe, po prvi put u našoj zemlji bi se oslikavala površina
koja je deo jedne ustanove poput Kazneno popravnog zavoda za žene, koja je jedina ustanova tog tipa u Srbiji i ima veliki istorijski značaj.

Kao što je navedeno, radi se o velikim površinama, te se smatra da je neophodno da oslikavanje radi organizovana grupa umetnika u okviru manifestacije i daje od ključne važnosti da predviđenom manifestacijom koordiniše profesionalac sa velikim iskustvom i stručnošću, poput Andreja Žikića.

Andrej Žikić je jedini ulični umetnik na domaćoj sceni, koji se aktivno bavi organizovanjem festivala, izložbi i promocijo m ulične umetnosti još od 2013. godine.
Organizovao je internacionalni festival ,,Meeting of Styles” 2013. godine, oslikavanje
Mostarske ulice u okviru Mikser festivala 2014. godine, oslikavanje murala u OŠ ,,Lazar Savatić“, 2015. godine, kao i oslikavanje zidova, organizovanje radionica i izlozbi u okviru festivala ,,Dev9t“ 2015. i 2016. godine.

Tvorac je udruženja ,,Street Smart“ i koordinisao je sva oslikavanja koja su do sada izvedena u okviru pomenutog udruženja, kao i seriju izlozbi i prodajnih izlozbi ,,SCENA”
2015. i 2016. godine (ukupno 10 događaja). Organizovao je i koordinisao izložbe i
oslikavanja na festivalima u Berlinu i Cirihu 2016. godine. Fokus rada Andreja Žikića
je na oslikavanju fasada velikog formata i do sada je imao priliku da svoj trag ostavi na zidovima u Indiji, Argentini, Brazilu, Španiji, Portugalu, Finskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj, Kini, Maroku, Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Nemačkoj, Austriji, Rumuniji, Švajcarskoj i Srbiji.

Aktivno putuje i uspostavlja saradnju sa istaknutim umetnicima van granica Srbije, tako da ima direktne kontakte sa velikim brojem međunarodno afirmisanih umetnika koji bi se, zahvaljujuću dugogodišnjoj saradnji, rado odazvali na festival.

Za kvalitet umetničkog stvaralaštva na polju savremene ulične umetnosti, od velike je važnosti da umetnik bude prisutan na svetskoj sceni, kao i učešće inostranih umetnika, čime se prate savremeni svetski trendovi.

Andrej Žikić je jedini međunarodno prepoznati ulični umetnik na našim prostorima, koji se bavi organizovanjem manifestacija međunarodnog karaktera, poput festivala ulične umetnosti.

 

1 KOMENTAR

  1. Znam kad prolazim leti kraj zatvora, koliko neprijatna vrelina izbija iz tih zidova. Oni koji budu ucestvovali namucice ih vrelina posteno.

KOMENTARIŠI