Tamara Vučić i Maja Gojković posetile Galeriju Milene Pavlović Barili

Tamara Vučić i Maja Gojković posetile Galeriju Milene Pavlović Barili

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković obišle su u ponedeljak Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu.

Fondacija “Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili” osnovana je u znak zahvalnosti i sećanja na čuvenu srpsku slikarku Milenu Pavlović Barili, uz poštovanje volje i želje njene majke Danice Pavlović Barili, da imovinu, koju je nasledila od svojih roditelja i umetnički fond svoje preminule kćeri, daruje srpskom narodu, da se ova zaostavština sačuva kao celina.

Gospođa Vučić i ministarka Gojković su imale priliku da se upoznaju sa životom i radom naše slikarke, da vide njene poznate autoportrete, njenu odeću i nameštaj njene majke Danice.

Kustoskinja Violeta Tomić objasnila je da je Milena slikala radove tako što je osobama na slikama često davala svoje crte lica.

Ukazala je na to da Milena vodi poreklo od porodice Karađorđević, upoznala gošće sa njenom zanimljivom biografijom, životom i stvaralaštvom u Požarevcu, Beogradu, Minhenu, Rimu, Parizu i Njujorku, gde je Milena preminula.

Gospođa Vučić i ministarka Gojković prisustvovale su prezentaciji projekta rekonstrukcije Galerije, koja će biti urađena u okviru projekta “Srbija 2027 – Skok u budućnost”.

Obilasku su prisustvovali i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović i direktorka Galerije Ljiljana Dabić.

Fondacija je osnovana 20. novembra 1961. godine, dok je galerija za javnost svečano otvorena 24. juna 1962. godine, pod krovom preuređene stare porodične kuće Pavlovića.

Tom prilikom, Danica Pavlović je otkrila memorijalnu ploču sa urezanom posvetom: “Milenin dom – njenom talentu, vrednoći i mladosti – mama”.

U svom fondu, Galerija ima 894 umetnička rada Milene Pavlović Barilli (136 ulja, 51 pastel, 415 crteža, 286 tempera i akvarela, 6 grafika), 72 dela iz zbirke Bijenala i savremenih autora, 9 radova iz porodične umetničke zbirke, što ukupno iznosi 975 radova.

KOMENTARIŠI