Tanji Bošković uručena nagrada “Žanka Stokić”

Tanji Bošković uručena nagrada “Žanka Stokić”

Glumica Tatjana Tanja Bošković primila je prestižnu nagradu “Žanka Stokić” na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu kao 18. lauretkinja tog priznanja.

Dodeli je prisustvovao veliki broj kolega, koji su Boškovićevu, koja nije krila suze, dočekali burnim aplauzom.

Fond za dodelu nagrade osnovali su Narodno pozorište u Beogradu, na čijoj se velikoj sceni uvek održava ceremonija uručenja, kompanija “Novosti” i Grad Požarevac.

Pre nego što bilo šta primim, hoću da kažem da znam da nisam dostojna ni Žankinog dara ni teške patnje koju je podnela. To nije nijedna od nas, ni glumice koje su dobijale ovu nagradu, ni one koje će tek dobijati…, rekla je Boškovićeva.

Nagrada “Žanka Stokić” je ustanovljena 2003. godine na inicijativu velike dramske umetnice Mire Stupice (1923-2016) i dodeljuje se aktivnim glumicama koje su svojom „ličnošću obeležile pozorišni, filmski i televizijski život Srbije stvaralačkom zrelošću i bogatstvom umetničkog izraza“.

Glumica Žanka Stokić je rehabilitovana 2009. godine, posthumno, odlukom Okružnog suda u Beogradu.

Više od ovoga ne može da se dobije. Suvišno je da bilo šta pričam vama, publiko, a tek vama koleginicama, dobitnicama ove nagrade, svima koji me dobro poznajete i znate šta umem, šta ne umem, kako imam dugačak jezik i da sam mogla i bolje, rekla je Boškovićeva.

U obrazloženju stručnog žirija koji je Boškovićevoj dodelio nagradu stoji da je “Tanja Bošković jedna od onih retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudost i isključivost”.

KOMENTARIŠI