Foto: B.P.

Danas, 26. marta 2019. godine na montažnom placu PK “Drmno” počeo je transport savremenog rotornog bagera SchRs 1400 (kapaciteta 6.600 m3/h) sa montažnog placa PK “Drmno” na radnu poziciju na kopu.

Novi BTO sistem deo je druge faze modernizacije TE „Kostolac B. Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine. Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE „Kostolac B”, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i povećanje proizvodnje na kopu „Drmno”, iznosi 715,6 miliona dolara, od čega je kredit kineske Eksim banke 608 miliona dolara, a preostali novac obezbeđuje EPS iz svojih sredstava.

Foto: B.P.

Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS rekao je da je proizvodnja uglja jedan od najvažnijih faktora u Elektroprivredi Srbije. “Proizvodnja električne energije u termo sektoru jeste ono što daje stabilnost proizvodnje i stabilnost proizvodnji i stabilnost energetskom sistemu Srbije. Ovaj “glodar” ima kapacitet 6.600 m3/h, težak je oko 3.115 tona i kreće se oko 6 m/min. Transport bagera SchRs predviđen je da se vrši u dužini od 6,5km. Bager bi trebalo krajem aprila ili početkom maja da dođe na svoje mesto i da počne da radi u probnoj fazi koja će trajati oko mesec dana.”

Milorad Grčić, Foto: B.P.

Grčić je još rekao da je cilj projekta omogućavanje povećanja kapaciteta PK ,,Drmno” sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje.

Ukupna vrednost ugovora za izgradnju šestog BTO sistema iz kineskog aranžmana iznosi 97,6 miliona dolara. Vrednost bagera iznosi 41,6 miliona dolara. Za četiri pogonske stanice i pet kilometara transportera ugovorena vrednost je 31,4 miliona dolara. Ukupna vrednost odlagača je 18,9 miliona dolara, a trafo stanice „Rudnik 5″ 5,7 miliona dolara.

Foto: B.P.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike zahvalio se svim kompanijama koje su bile deo ovog velikog projekta, kao i svim ljudima iz EPS-a. Antić je rekao da je ovaj dan jako važan za razvojne planove EPS-a koji je deo strategije povećanja proizvodnje uglja sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje na PK “Drmno” u cilju stavljanja na mrežu i izgradnje novog bloka Kostolac B3.

Aleksandar Antić, Foto: B.P.

“Ova ozbiljna grdosija dugačka 150 metara, teška 3200 tona predstavlja vrhunsko delo kompanije “ThyssenKrupp”, ali i svih srpskih kompanija kije su učestvovale na ovom projektu.”

Ren Kailong, Foto: B.P.

Direktor ogranka kineskog CMEK-a Ren Kailong rekao je da je od otvaranja montažnog placa sa koga bager kreće na radnu poziciju prošlo 36 meseci i da su uz podršku ministra Antića i čelnih ljudi EPS-a svi planirani poslovi završeni.

Direktor sektora za rudarstvo nemačkog „TisenKrupa“ Bernd Binder osvrnuo se na šest decenija dugu i plodonosnu saradnju sa EPS-om na velikim projektima, kao i na projektovanju i montažu rotornog bagera na „Drmnu“ za koji je rekao da je od velike koristi za Srbiju i njene građane.

Bernd Binder, Foto: B.P.

Mašinsku montažu bagera uradila je „Goša montaža”, a za elektro montažu bila je zadužena firma „Mikro kontrol” iz Beograda.

KOMENTARIŠI