Tehnički pregled u Srbiji prošle godine nije prošlo više od 126.000 putničkih...

Tehnički pregled u Srbiji prošle godine nije prošlo više od 126.000 putničkih vozila

Foto: Pixabay // WolfBlur

Tehnički pregled u Srbiji prošle godine nije prošlo više od 126.000 putničkih vozila, i to zato što se Srbija vozi u krševima, odnosno u polovnjacima čija je prosečna starost 17 godina!

Iako na snagu još nisu stupile pooštrene mere kriterijuma tehničkih pregleda, uključujući i ekološka merenja izduvnih gasova, već u 2019. registraciju u Srbiji nije obnovilo 126.000 vozila iliti nešto više od 10.000 njih mesečno, objavio je portal Vrele gume.

 

Ako se ovim tempom kod nas nastavi priliv polovnjaka sa euro 3 motorima, naveo je portal, od jula sledeće godine, kada na snagu stupi zakon o strogoj kontroli ispravnosti, broj vozila koja ne mogu da prođu tehnički mogao bi da bude i viši od 500.000!

 

 Više od 126.000 vozila koja nisu prošla tehnički je poražavajući broj, ali me ne iznenađuje. To znači da oko pet odsto našeg voznog parka nije prošlo tehnički pregled prošle godine, tj. svaki 20. automobil. Prosečna starost vozila kod nas je 17 godina, to nam govori koliko i starijih vozila ima na ulicama. Stara vozila se teško održavaju, a plus kod nas nije ni razvijena kultura redovnog održavanja. Mnogi o stanju svojih vozila brinu tek kad dođe vreme za tehnički pregled i to može da bude opasno po bezbednost svih učesnika u saobraćaju – rekao je za Kurir Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta.
On navodi da su uzrok ovome niska primanja građana, ali i neozbiljnosti vlasnika: – Broj vozila koji neće proći tehnički pregled će biti još veći kada pregledi postanu rigorozniji. Tada će nesavesni vozači morati svoja vozila da dovedu u red. Ovo je problem u koji svi moramo da se uključimo, da budemo odgovorniji kako bi naši putevi bili bezbedniji.

KOMENTARIŠI