Termoelektrane „Kostolac A“: Prvi u remont ulazi najstariji blok

Termoelektrane „Kostolac A“: Prvi u remont ulazi najstariji blok

Foto: Energija Kostolac

Remontima na blokovima „TE Kostolac A“ pripremiće se oba bloka za narednu zimsku sezonu proizvodnje, kako električne energije isto tako i toplotne energije za grejanje gradova i seoskih naselja. Remont bloka A1 u Termoelektrani „Kostolac A“ počinje 20. juna, najavio je Vladimir Despotović, direktor TE „Kostolac A“.

– Blok A1, snage 100 megavata, najstariji je u kostolačkim elektranama. U okviru ovogodišnjeg remonta bloka, biće zamanjene lopatice na turbini, što smo morali da odlažemo tri godine s obzirom na to da tih delova gotovo nema na tržištu u Evropi. Određeni broj lopatica uspeli smo da nabavimo iz Rusije i Ukrajine. Ostale remontne aktivnosti su gotovo redovna godišnja osvežavanja i utezanja bloka – rekao je Despotović.

Vladimir Despotović, Foto: Energija Kostolac

Tokom cele prethodne godine do danas, blokovi Termoelektrane „Kostolac A“ više su nego uspešni u proizvodnji. Despotović kaže da je bilo ispada blokova zbog manjih problema sa cevnim sistemom, ali svaka intervencija završena je u rekordnom roku i blokovi vraćeni u proizvodnju.

KOMENTARIŠI