Epidemiološka situacija je još uvek u statusu vanredne, uočava se blaga tendencija pada novopotvrđenih slučajeva, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović posle sednice Kriznog štaba. Najavio je da je, ako se takvi trendovi nastave, od ponedeljka moguće otvaranje tržnih centara. Od 19. aprila onlajn nastava će se svesti samo na lkalne procene.

Branislav Tiodorović je novinarima rekao da je sednica Krizng štaba bia kratka ali jasna sa stanovišta ocene i procene epidemiološke situacije.

Kako je rekao, uočava se u odnos između prijema i otpusta u kovid bolnicama koji se polako kreće u korist onoga što je otpust.

Takođe, u kovid ambulantama se smanjuje broj prvih pregleda.

Međutim, Tiodorović upozorava da su kovi bolnice i dalje pune, i da su još uvek pod opterećenjem.

Ako stvari nastave da se kreću sličnom dinamikom narednih dana, Tiodorović je naveo da može da se razmišlja o određenim postupcima koji će omogućiti da se popuste neke mere u odnosu na funkcionisanje određenih usluga.

Ističe da bi, pre svega, tržni centri mogli da počnu da rade od ponedeljka, i ugostiteljski objekti u tržnim centrima sa baštama i izlaskom na otvoreno.

Kaže da neće moći da rade delovi ugostiteljskih objekata koji su u zatvorenom prostoru.

Takođe, Tiodorović je rekao da je vreme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene u mogućim žarištima, a da od 19. aprila počnu škole da funkcionišu po sistemu po kojem su radile pre toga.

KOMENTARIŠI