Tradicionalna tribina o poljoprivredi u Kostolcu

Tradicionalna tribina o poljoprivredi u Kostolcu

Organizovanjem Tribine o poljoprivredi, Gradska opština Kostolac nastoji da  obrazuje poljoprivrednike, da ih podstakne da započnu novu ili prošire postojeću proizvodnju, ali pre svega da im pomogne, kako bi poljoprivreda postala jedan od nosilaca razvoja u kostolačkoj opštini

Povodom obeležavanja osnivanja Dana Gradske opštine Kostolac u prepunoj Skupštinskoj sali Gradske opštine Kostolac, održana je  šesta po redu Tribina o poljoprivredi, na kojoj su već tradicionalno dodeljene pohvalnice i knjige najuspešnijim poljoprivrednim proizvođačima.

Tribinu je  otvorio dr Dragoljub Ivanović samostalni stručni saradnik za poslove privrede, poljoprivrede, zaštite životne sredine i lokalnog razvoja.Tom prilikom , zahvalio se prisutnima na dosadašnjoj saradnji i dobrom odazivu. U ime lokalne samouprave učesnike tribine, srdačno je pozdravio Rajko Božić, zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Kostolac poželevši im puno uspeha u daljem radu. Ovom stručnom skupu su prisustvovali i  Dalibor Ilićčlan veća Gradske opštine Kostolac, Miladin Gutićsamostalni stručni saradnik za poslove privrede, poljoprivrede, zaštite životne sredine i lokalnog razvoja Gradske opštine Kostolac zatim Saša Đorđević, članica Gradskog veća Požarevca zadužena za poljoprivredu, Slaviša Stojković, predsednik Komisije budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede i Aleksandar Stojanović, direktor Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Požarevac.

Grad Požarevac već godinama unazad pomaže poljoprivrednicima, ulažući velika sredstva u protivgradnu zaštitu, atarske puteve, razvoj poljoprivrednih udruženja, kao i u stručna usavršavanja poljoprivrednika, rekla je između ostalog Saša Đorđević ,članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu. “U protekle dve godine Grad Požarevac je kroz direktne podsticaje odvojio 600 hiljada evra za poljoprivrednike. Planiramo da i ove godine odvojimo značajna sredstva kako bi što više doprineli razvoju poljoprivrede“.

Pohvalnice i knjige najuspešnijim poljoprivrednim proizvođačima, stočarima, povrtarima, cvećarima i pčelarima u 2017. godini sa područja Gradske opštine Kostolac uručio je Rajko Božić, zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Kostolac.

Za najbolje iz oblasti ratarstva na teritoriji Gradske opštine Kostolac izabrani su  Miloš Živojinović, Mališa Stokić, Dejan Dimitrov, Mladen Jovanov, Tiosav Paunović, Mlađan Marković i Ljubiša Ivković, dok su iz oblasti stočarstva za najbolje proglašeni Vladislav Spasić, Milan Živojinovići Zoran Veselinov.

Iz oblasti povrtarstva izabrani su  Negovan Bogdanović i Aleksandar Vujičić, a dok je u oblasti cvećarstva  najbolji  Goran  Živković. Za najbolje pčelare proglašeni su Nenad Ćirić, Nikola Živković i Slobodan Jevtić. Takođe pohvalnice su dodeljene i odgajivačima i organizatorima izložbe sitnih životinja  Vijislavu Adamoviću i Iliji Grujiću.

Na ovogodišnjoj tribini, predavači su govorili o IPARD programima u poljoprivredi, najčešćim bolestima strnih žita, kontroli plodnosti poljoprivrednog zemljišta, osnovnim pojmovima o pesticidima i afričkoj kugi svinja.

Organizovanjem Tribine o poljoprivredi, Gradska opština Kostolac nastoji da  obrazuje poljoprivrednike, da ih podstakne da započnu novu ili prošire postojeću proizvodnju, ali pre svega da im pomogne, kako bi poljoprivreda postala jedan od nosilaca razvoja u kostolačkoj opštini.

KOMENTARIŠI