Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i ove godine prati krivolov prepelica uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica. U avgustu je, kako navode, otrkiveno 46 slučajeva krivilova, što pokazuje povećanje u odnosu na ranije godine.

Krivilov prepelica dešavao se u 22 opštine, a pronađeno je ukupno 56 uređaja.Ove godine, kako saopštavaju iz DZPPS, kao i godina unazad, najgora situacija je u opštini Trstenik, gde u u gotovo svakom selu krivilovci postavljaju vabilice. U ovoj opštini je u avgustu zabeleženo čak 11 slučajeva krivolova prepelica, a na crnoj listi sledi opština Varvarin sa pet slučajeva, Bački Petrovac sa četiri i Malo Crniće sa tri otkrivena slučaja.

Predviđene kazne za ovo krivično delo su od šest meseci do tri godine zatvora, dok lovačka udruženja mogu da se terete za privredni prestup.

Da je situacija zabrinjavajuća svedoči i upozorenje lovcima koje je uoči početka lovne sezone na prepelice došlo iz Lovačkog saveza Srbije. Krovni savez lovaca podsetio je svoje članove da su elektronske vabilice zakonom zabranjene i da svako kršenje zakona za sobom povlači posledice, kao i da Lovački savez Srbije korišćenje elektronskih vabilica oštro osuđuje.

Sezona lova na prepelice počinje 1. avgusta i traje do 30. septembra, a prema podacima kojima raspolađe Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, širom naše zemlje krivilovci postavljaju i koriste više od 800 elektronskih vabilica.

U Srbiji se svake godine u krivolovu ubije više od 60.000 prepelica, a kada se tome doda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se poplacija ove ptice selice masovno i bezobrzirno uništava.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI