Danas, 17. maja u požarevačkom parku u 14 časova održana je po prvi put Trka mira.

Foto: Urban City

Sama trka startovala je u Sofiji 27. februara i najduža je štafetna trka na svetu.

Foto: Urban City

Kroz Srbiju prolazi od 15. – 19 .maja i završava se u Lisabonu 8. oktobra.

Foto: Urban City

Povodom prolaska Trke mira kroz Požarevac sve okupljene pozdravio je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, a ovoj trci prisutvovali su i ostali predstavnici lokalne samouprave, kao i pojedini direktori javnih preduzeća i ustanova, učiteljice, vaspitačice, nastavnici, profesori…

Foto: Urban City

-Trka mira koja danas prolazi kroz naš grad, kao svoje najznačajnije motive ima fizičku kulturu i zajedništvo među ljudima, a to su zapravo i lekcije kojima učimo mlade Požarevljane… Želeo bih da se zahvalim organizatorima ovog sportskog događaja, inače najveće štafetne trke na svetu, što su odabrali da i Požarevac bude jedna od njenih etapa…

Foto: Urban City

Još nam je draže kada uzmemo u obzir koliko je Trka mira veliki poduhvat i da prolazi kroz većinu zemalja na svih šest kontinenata. 

Foto: Urban City

Ona je od svog nastanka 1987. godine do danas prošla kroz više od 150 zemalja sveta, a njena trasa je nekoliko puta duža od obima zemaljske kugle, rekao je između ostalog ovom prilikom gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Foto: Urban City

Spasović je pozvao sve Požarevljane da se pridruže Trci mira i tako budu jedan mali, ali važan deo njene suštine i ideje koja simbolizuje večitu ljudsku težnju za mirnijim i srećnijim svetom.

Foto: Urban City

Potom su predstavnici Trke mira izveli sa mališanima iz Požarevca nekoliko sportsko-edukativnih koreografija.

KOMENTARIŠI