Turska menja ime

Turska menja ime

Ostrvo Sedir, Turska, Foto: Urban City / B.P. // Arhiva 2007.

Turske vlasti odlučile su da rebrendiraju imidž zemlje u svetu, a turska televizija TRT objavila je i zašto.

Ranije ovog meseca turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je saopštenje, u kojem stoji da se menja međunarodno priznato ime zemlje iz “Turkey” u “Turkiye”, objasnila je ova televizija.

“Reč ‘Turkiye’ reprezentuje i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turske nacije na najbolji način“, stajalo je u saopštenju.

Promena imena države nije tako retka pojava kao što se misli, prenose svetski mediji.

Nacionalno rebrendiranje može se dogoditi iz čitavog niza razloga, da se izdigne iznad klišea, predstavi se u pozitivnijem imidžu ili čak zbog politike.

TRT navodi primere Holandije, koja je promenila ime u Nizozemska, ili Makedonije, koja je odnedavno zbog spora sa Grčkom, postala Severna Makedonija.

Iran je 1935. godine promenio ime, koje je ranije glasilo Persija.

‘Turquia’, ‘Turkiye’ i ‘Turkey’

Na turskom jeziku zemlja se zove Turkiye.

Ta država prihvatila je to ime nakon što je 1923. godine dobila nezavisnost od zapadnih sila, koje su je privremeno okupirale.

Tokom istorije Evropljani su je znali kao Otomansku državu, a onda su je poznavali pod mnogim varijacijama reči “Turkiye”. Naziv koji se najviše zadržao bio je na latinskom “Turquia”, a sveprisutniji je bio “Turkey”.

Prema rečniku Kembridža, reč “Turkey” se definiše kao “nešto što loše pada”, ili “glupa” ili “smešna osoba”.

Velika većina ljudi u Turskoj smatra da nazivanje zemlje prema njenoj lokalnoj varijaciji ima smisla i da je u skladu s ciljevima zemlje da odredi kako bi drugi trebalo da je identifiikuju.

U skladu s tim, nedavno objavljeno saopštenje je jasno navelo da će “u okviru jačanja brenda ‘Turkiye’, u svim vrstama aktivnosti i korespondencije, posebno u službenim odnosima s drugim državama i međunarodnim institucijama i organizacijama, biti korišćen izraz ‘Türkiye’, umesto izraza kao što su ‘Turkey’, ‘Turkei”, ‘Turquie’ i tako dalje”.

Tako, recimo, turska državna novinska agencija koja ima regionalno sedište u Sarajevu, Tursku od pre nekoliko dana naziva “Republika Turkiye”.

KOMENTARIŠI