Poziv za učešće devojčica na kampu trenutno je otvoren i trajaće do 18. juna. Prijava se sastoji iz tri dela: popunjavanja formulara, snimanja kratkog videa i slanja saglasnosti roditelja. Obaveštenje o odabranim učesnicama biće objavljeno 25. juna na sajtu www.femix.info.

Iza kampa stoji tim mladih Organizacije za promociju aktivizma u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX. OPA je deo Nezavisne kulturne scene Srbije i Krovne organizacije mladih Srbije.

Prvi Rock ‘n’ Roll Camp for Girls osnovan je u Portlandu pre više od 15 godina. Svetska Girls Rock Camp asocijacija okuplja 86 kampova na 5 kontinenata i očekuje se da će i kamp u Srbiji uskoro postati deo ove svetske mreže. Oni prate i podržavaju pokretanje Rok kampa za devojčice u Srbiji, a posebnu podršku daje evropski komitet ove svetske asocijacije, kao i koleginice iz švedske mreže rok kampova za devojčice Popkollo, sa kojima su se organizatorke upoznale i povezale 2014. godine.

“Kao doktorska kandidatkinja i asistentkinja na Univerzitetu u Majamiju u oblasti perkusija, muzičkom domenu u kome se devojke i žene retko susreću, nalazim da su ovakve inicijative od izuzetnog značaja. Imala sam prilike da pratim radove FEMIX aktivistkinja i muzičarki koje su posvećene ovome projektu i mislim da njihovi dosadašnji rezultati sami govore. Rok kamp za devojčice ima potencijal da locira i neguje lokalne talente, stvori raznovrsnu muzičku scenu, zatim i da ohrabri devojčice da uposle svoje intelektualne i kreativne sposobnosti na inovativne načine” rekla je Ksenija Komljenović, prva žena iz Srbije koja je pre nekoliko meseci i doktorirala perkusije.

Mentorski tim činiće 8 domaćih muzičarki mlađe generacije koje su sve i muzički obrazovane i aktivne u nekom od aktuelnih bendova sa alternativne scene. Vođa mentorskog tima je Selena Simić, dvadesetpetodišnja muzički školovana bubnjarka iz Smedereva, koja je godinama svirala u bendovima Fandango i Vibrator u rikverc, a sada je članica bendova Nemesis, Goatmare & the Hellspades i Raskid13, kao i bubnjarskog benda Dragoljuba Đuričića Balkanska lavina U Beogradu, Smederevu i Pančevu tokom 2015. godine u okviru programa FEMIX vodila je četiri ciklusa besplatnih bubnjarskih radionica za devojčice za kojima je vladalo veliko interesovanje, kako učesnica, tako i medija. Radionice su tada organizovane zahvaljujući podršci Rekonstrukcija Ženskog Fonda u saradnji sa Domom omladine Beograda, Kulturnim centrom Pančeva, Centrom za kulturu Smederevo i Kondenz festivalom.bubnjarske_radionice_za_devojcice_Pancevo_2015_6-1-min

“Dopada mi se što su svirale samo devojčice, a i nije baš teško svirati bubanj. Sviđa mi se melodija i to što mogu da budem glasna”, izjavila je jedna od učesnica ovih radionica, Gorana, koja je tada imala 8 godina. Druga učesnica, jedanaestogodišnja Sara rekla je tada da je sigurna da će u budućnosti imati bend, ali da još nije smislila naziv!

Rok kampom za devojčice teži se ka promeni današnje slike na alternativnoj muzičkoj sceni: devojaka i žena na domaćim top listama u rok muzici ima svega 6.5%, kao i da se devojčicama ponudi mogućnost i podsticaj sa kojom se ne sreću tako često jer se gitara i bubnjevi često vide kao “muški instrumenti” a rok, metal, pank i džez kao “muški” muzički žanrovi.

Projekat je jedan od deset pobednika konkursa Klub Superste za 2016. u okviru programa SUPERSTE.NET. Prijatelji kampa su Opština Vračar, Disciplina, Rekonstrukcija Ženski fond, i mnogi pojedinci. Za više informacija o kampu pročitajte ceo tekst konkursa za učešće, pišite na femixinfo@gmail.com ili pozovite na 060/3338-160.

Kontakt za više informacija:

Maša Peruničić,

femixinfo@gmail.com

060/3338-160

www.femix.info

https://www.facebook.com/rokkampdevojcice/

Tekst konkursa za učešće na kampu: https://drive.google.com/drive/folders/0B-SvJ-ArOM10WXI1MlZUME5lVmc

 

KOMENTARIŠI