U Brežanu kod Požarevca organizovana četvrta “Somovijada”

U Brežanu kod Požarevca organizovana četvrta “Somovijada”

Foto: Urban City // Arhiva

Učesnici takmičenja, osim pecanja soma, potrudili su se i da očiste priobalje Velike Morave.

Za soma se kaže da je gospodar Velike Morave. Ova moćna riba ima svoja staništa i obično vreba plen iz prikrajka.

“Som se krije u uvalama, u granju, u panjevima, traži zaklon”, objašnjava Srđan Vujčić iz Brežana kod Požarevca za RTS. “Pošto je riba grabljivica vreba plen iza đoška, što se kaže.”

Ima lepih primeraka, kaže Momčilo Šljivić:

“Hvatali su i po dvadeset, trideset kilograma, možda i malo više, ali ovih od četiri, pet ili šest kilograma ima dosta.”

Meštani Brežana, sela na obali Velike Morave, po četvrti put su se nadmudrivali sa somovima na “Somovijadi”. Ekipe iz Požarevca, Brežana i smederevskog kraja, trudile su se da namame somove na udicu, uz pomoć specijaliteta koje ova riba najviše voli.

“Mi smo ga danas pecali na glistu, na rovca i imali smo neke durdubake”, otkriva Toplica Nikolić iz Brežana.

Takmičenje je, u suštini, jednostavno. Ne računa se broj ulovljenih riba već njihova ukupna težina. Uz određena pravila, objašnjava organizator “Somovijade” Željko Šljivić:

“Riba ispod mere se donosi samo za merenje, da bi se znalo kako da se odredi pobednik. Posle se pušta, vraćamo je u vodu, a primerke koji su dozvoljeni za pecanje ostavljamo. Posle toga organizovaćemo ponovo neko druženje na Moravi.”

Iz nekog razloga, one kojima inteligencija nije jača strana, nazivaju somovima, ali ribolovci smatraju da su somovi oklevetani.

“Som nije glupa riba”, naglašava Momčilo Šljivić. “Som je jako pametna i fina riba, potrebna je umešnost i sreća da se uhvati. Možda je nekada bio, ali kako vreme ide i oni su postali pametni.”

Ipak, neki somovi su se izgleda previše opustili pa je njih petnaestak završilo na udici, a pobedio je tim iz Brežana.

Mladen Jovanović kaže da su uhvatili šest somova, a da je najveći imao oko tri i po kilograma.

Osim sportskog karaktera, “Somovijada” je imala i ekološku dimenziju: učesnici takmičenja sakupili su smeće koje je Velika Morava nanela na obalu.

 

KOMENTARIŠI