Foto: Urban City / I.P.

Danas, 22. aprila u Centru za kulturu Požarevac potpisan je Sporazum o kulturnoj saradnji Ustanova kultura gradova u Republici Srbiji.

Potpisivanju je prisustvovao i predsednik Skupštine Grada Požarevca Predrag Mijatović, kao i član Gradskog veća zadužen za kulturu i informisanje Dejan Krstić.

Krstić, Mijatović, Perić, Foto: Urban City / I.P.

On je između ostalog rekao da je jako srećan zbog današnjeg potpisivanja sporazuma o saradnji kulturnih ustanova, naročito što je u pitanju pozorište i izrazio nadu da će se i drugi gradovi priključiti.

Sporazum je potpisan između 11 Ustanova kulture. Pored Centra za kulturu Požarevac, potpisnici ovog sporazuma su i Gradsko pozorište Jagodina, Centar za kulturu Smederevo,
Milanovačko pozorište, Gornji Milanovac, Pozorište “Raša Plaović”, Ub, Gradsko pozorište “Teatar 91″, Aleksinac, Dom omladine, Kragujevac, Centar za kulturu Masuka, Velika Plana, Centar za kulturu, Stara Pazova, Centar za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, Ustanova kulturni centar, Smederevska Palanka.

Uslov za današnje potpisivanje sporazuma je da osnivači imaju aktivnu pozorišnu produkciju na matičnim scenama, da imaju na repertoaru najmanje tri igrajuće predstave na velikoj sceni i najmanje jednu predstavu na dečijoj sceni.

Foto: Urban City / I.P.

Potpisnici sporazuma su se obavezali da sa produkcijom predstava na scenama matičnih pozorišta učestvovuju u razmeni predstava na velikoj i dečijoj sceni, zajedno učestvuju u kreiranju i izradi predloga projekata od značaja za pozorišni život, izradi konkursne dokumentacije, sa kojim će učestvovati na konkursima raspisanim za finansiranje projekata, raspisanim od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, i na konkursima koje raspisuju lokalne zajednice, u pripremi zajedničkih predstava, rekvizita i saradnji na izradi scenografije u razmeni kostima, u njenoj pripremi, u poboljšanju tehničkih uslova rada, u razmeni glumaca i saradnika i pomoći, u organizovanju pozorišnog festivala i u organizovanju zajedničke promocije, ideja i marketinga u cilju boljeg pozicioniranja, plasmana predstava ostvarenih na matičnim pozorišnim scenama, svakog od osnivača – potpisnika sporazuma.

Foto: Urban City / I.P.

Sporazumom nije predviđen zajednički finansijski plan.

Sporazum je potpisan u želji za daljim razvijanjem i podsticanjem saradnje i uverenju da će ta saradnja doprineti međusobnih veza, saglasne su da zaključe Sporazum o saradnji.

U ovom obliku, Sporazum je zasnovan na realnoj potrebi za aktivnijom i produbljenijom saradnjom među potpisnicima, za uspostavljanjem celovitije programske i repertoarske politike pozorišnih ostvarenja – produciranih na matičnim scenama svakog od potpisnika.

Sporazum se zasniva radi ostvarivanja ciljeva u oblasti pozorišne umetnosti, umrežavanju ustanova kulture, zastupanju zajedničkih interesa, unapređenju i razvoj pozorišta pozorišne delatnosti.

KOMENTARIŠI