Foto: Urban City / B.P. // Ilustracija

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je za RTS da je sve spremno za početak nove školske godine i da će se u 1.829 osnovnih i srednjih škola oglasiti zvono i intoniranje himne Bože pravde. U klupe će sesti 65.000 prvaka. Nastava će početi po neposrednom modelu i Tim za škole pratiće epidemijsku situaciju, dodao je Ružić. Najavio je i dvocifreno povećanje plata u prosveti.

Nova školska godina počinje u četvrtak.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je sve spremno za početak nove školske godine u 1.829 osnovnih i srednjih škola, gde će se oglasiti zvono i intoniranje himne Bože pravde.

“Važno je da deca budu u bezbednom okruženju sa svojim nastavnicima, ima entuzijazma, nadahnutosti i kod prosvetnih radnika i kod učenika i od sutra imaćemo žamor, žagor, osmehe na licu i osnovna intencija je da idu putem sticanja novih znanja”, rekao je Ružić.

Ističe da će se himna intonirati i u predškolskim ustnovama, to je normirano i važno je da kao i u drugim državama da poštujemo svoje nacionalne simbole, a jedna od njih je i himna.

Koliko đaka prvaka sesti u klupe, a koliko ukupno učenika

Ukazuje da ima 150.000 zaposlenih u prosvetnom sistemu, a što se tiče đaka prvaka – u klupe će sesti 65.000 učenika, u osnovnim i u srednjim školama ima više od 740.000 učenika.

“Ako dodamo decu iz predškolskih ustanova i decu na fakultetima to je 1.100.000 nečije dece, unuka – tri četvrtine populacije”, podvukao je Ružić.

Odlučeno je da nastava bude neposredna. Taj model nastave je, kako kaže, nabolji model nastave, direktna interakcija je najbolja za taj obrazovnovaspitni rad.

Mi smo to imali i u prethodmnoj školskoj godini, sveli smo kombinovani model na minumum prošle godine zahvaljujući predanosti nastavnika i epidemiološkim merama, rekao je ministar prosvete.

“Važno je da sutra nećemo imati situaciju od ranije,, nema tog nepokoja. Tim za škole može da predloži restriktivnije mere, situacija se prati, ali sutra prakltično tih mera nema, osim nominalno što je prirodno”, kaže Ružić.

KOMENTARIŠI