U etno ambijentu u Požarevcu održana manifestacija “Srpski sto posne hrane”

U etno ambijentu u Požarevcu održana manifestacija “Srpski sto posne hrane”

Hotel "Dunav" bio tesan za učesnike ugostiteljsko-turističke manifestacije. Posle dve decenije, usledilo preseljenje iz Perućca u Požarevac

Učesnici ugostiteljsko-turističke manifestacije pod nazivom “Srpski sto posne hrane”, održane u etno-ambijentu požarevačkog hotela “Dunav”, još jednom su pokazali da i ovi obroci mogu biti ukusni, odnosno atraktivni za poglede posmatraća.

Povodom božićnog posta, na vezenim i uštirkanim stolnjacima, kreativni kulinari su predstavili bogat meni: od pogače i proje, preko prebranca, sarme od pečuraka, ćevapčića od žita i “pijanog” šarana, do salate od rotkve i praziluka, uštipaka od karfiola, vanilica, baklava, slanih i slatkih rolata, pita i gibanica…

Ova manifestacija je, inače, čak dve decenije bila održavana u Perućcu, ali su organizatori doneli odluku da se ove godine preseli u sedište Braničevskog okruga.

– “Srpski sto posne hrane” je jedinstven u svetu, jer predstavlja isključivo nacionalnu kuhinju. Planiramo da nam Požarevac ubuduće bude stalno mesto održavanja, ali treba pronaći veći prostor, jer je interesovanje za učešće zaista veliko – kaže prvi čovek Organizacionog odbora Zoran Mirašević iz Niša, napominjući i da su učesnici iz dvadesetak gradova i sela širom Srbije bili razvrstani u četiri kategorije.

U prvoj su bili pojedinci, u drugoj udruženja, u trećoj ugostiteljske i turističke škole, a u četvrtoj restorani i hoteli.

Posle degustacije, žiri je odlučio da za pobednike proglasi Zlatka Mijatovića iz Salakovca, udruženje žena “Gergine” iz Kobilja, Srednju školu “Svetozar Miletić” iz Novog Sada i pirotski restoran “Mrnjak 2”, dok je titula ukupnog pobednika pripala Udruženju ugostiteljsko-turističkih poslenika iz Niša.

SREĆNO

U pojedinačnoj konkurenciji su se takmičile i maturantkinje Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša Andrijana Jovanović i Marija Đorđević (na slici), koje se već pripremaju za put u Istanbul, gde će se od 25. do 28. februara 2018. ogledati u pripremi jela moderne kuhinje.

KOMENTARIŠI