U Galeriji savremene umetnosti otvorena izložba slika Pavla Miladinovića ENERGIJA BOJE I...

U Galeriji savremene umetnosti otvorena izložba slika Pavla Miladinovića ENERGIJA BOJE I ZVUKA

U Galeriji savremene umetnosti 9. januara 2020. godine otvorena je izložba slika akademskog slikara Pavla Miladinovića pod nazivom ENERGIJA BOJE I ZVUKA.

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu koja je i otvorila ovu izložbu obratila se mnogobrojnim posetiocima i kazala: „Večeras mi imamo priliku da propratimo poslednji ciklus Miladinovićevog stvaralaštva koji je imao izlagačku premijeru u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu prošle godine. Izložba sumira dosadašnja istraživanja Pavla Miladinovića na polju slikarstva – transformišući oblik, Miladinović je rastapao prepoznatljivu formu do granice apstraktnog i ponovo je sintetisao stvorivši novo biće slike kao sinergiju linije i boje. Ne bežeći od spontanosti i unutrašnje ekspresije, umetnik se prepustio intuitivnom izražavanju i istraživanju slikarskog medijuma.

Boja kao svetlosni talas određene talasne dužine koje oko registruje kao određenu boju kod Miladinovića postaje ekvivalent zvuku tj. promeni vibracije molekula unutar vazduha. Spoj svetla odnosno vazduha i materije kod Miladinovića simbolična je potvrda svekolikosti samog Univerzuma koja doprinosi mnogostrukom tumačenju Miladinovićevih slika kako u formalno-jezičkoj tako i u tematskoj ravni.

Foto: GSU

Citiraću Dušana Đokića koji kaže: „Po onome što je do sada predočeno, Paja Miladinović se može uvrstiti u red ozbiljnih savremenih stvaralaca koji u ovim disciplinama sa punom profesionalnom strašću deluje izvan velikih centara, što predstavlja nemali doprinos ukupnom liku savremene grafike i slikarske kulture Srbije.“

Ovo je prilika da se zahvalim Pavlu Miladinoviću i njegovom udruženju Art krug koji je sa likovne kolonije održane 2018.g. posvećen oveležavanju Požarevačkog mira poklonili Narodnom muzeju 5 dela poznatih umetnika. Prilika je da kažem da je četrta po redu Miladinovićeva izložba u Galeriji savremne umetnosti, izlagane su slike i skulpture, ipak, Pavle Miladinović nam je „dužan“ jednu izložbu grafika, oblasti u kojoj se pokazao kao vrstan majstor“.

BIOGRAFIJA PAVLA MILADINOVIĆA

Rođen je u Požarevcu 1946. godine. Diplomirao na Višoj umetničkoj školi u Beogradu 1971. godine u klasi prof. Ante Abramovića i Miluna Mitrovića. Grafiku privatno studirao u ateljeu magistra grafike Miroslava Arsića. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1989. godine (ULUS). Studijska putovanja: Italija, Grčka, Francuska. Učestvovao je na mnogobrojnim izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Organizator likovnih kolonija i sabora u Braničevskom okrugu. Član je Umetničkog saveta Galerije savremene umetnosti u Požarevcu. Učesnik je u brojnim likovnim-kulturnim manifestacijama u gradu. Uradio 5 murala u svom gradu. Pisali su o njegovom slikarstvu likovni kritičari: S. Bošnjak, Z. Vučinić, D. Đokić, B. Ljubišić, P. Petrović, J. Bašić i drugi. Radio kao likovni pedagog u školi „Dositej Obradović“ u Požarevcu.

Svečano otvaranje izložbe ENERGIJA BOJE I ZVUKA bilo je upotpunjeno muzičkim numerama učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u klasi Prof. Slavice Veličković.
Izložba je otvorena do 30. januara 2020.godine. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI