U Galeriji savremene umetnosti 26. avgusta postavljena je izložba fotografija autora Anđelka Vasiljevića iz Beograda.

Izložba „Portreti sa intervjua – Od lica do lica“ predstavlja deo radova nastalih tokom razgovora novinara sa poznatim ličnostima za dnevni list „Politika“.

Prikaz izložbe dala je Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu:
„Prepoznatljivi likovi iz sveta književnosti, filma, muzike, sporta, nauke viđeni kroz objektiv fotografa lista „Politika“, Anđelka Vasiljevića, biće izloženi u Galeriji savremene umetnosti naredne dve nedelje kroz izložbu „Portreti sa intervjua – Od lica do lica“. Realističko memorisanje poznatih ličnosti obogaćeno je ličnim Vasiljevićevim viđenjem kroz momenat uhvaćenog raspoloženja bilo da je to osmeh, čuđenje, zamišljenost… Odabrane ličnosti osim što su prikazane kroz fizičku, psihološku i pomenutu ravan raspoloženja, takođe stoje tu da svojom pojavom podstiču i inspirišu, podsete pojedinca i širu javnost na postojanje ljudi koji čine sastavni deo klulturne svakodnevice. Prevazilazeći dokumentarni aspekt, autor je na fotografijama iskazao kreativnost u iščitavanju skrivenih slojeva jednog ljudskog bića.“

Biografija

Anđelko Vasiljević (Beograd, 1955) fotografijom se bavi dugi niz godina. Pored objavljivanja radova u matičnoj redakciji, dnevnom listu Politika, od 1991. godine objavljuje fotografije i u nedeljnicima i na informativnim sajtovima.

Radovi su mu štampani na mnogim naslovnim stranama knjiga, na plakatima, a nalazili su se i u postavkama za razne foto-izložbe.

Dobitnik je više nagrada: Godišnja nagrada udruženja novinara Srbije za fotografiju, Nagrada novinske agencije Beta, Nagrada međunarodnog festivala „Interfer”, Nagrada Radio Beograda za objavljene fotografije na sajtu RTS, Nagrada na međunarodnom foto-konkursu „Srbija danas”.

Živi i radi u Beogradu.

Izložba je otvorena do 10. septembra. Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje preventivnih mera zaštite protiv COVID-a 19.

KOMENTARIŠI