U Golupcu i dalje puno posetilaca, kraj kompletne rekonstrukcije planiran je za...

U Golupcu i dalje puno posetilaca, kraj kompletne rekonstrukcije planiran je za april 2018. godine

Tvrđavu posetilo 55.000 turista tokom 2017. godine

Najveća atrakcija ovog turističkog gradića na obali Dunava od ove godine jeste Centar za posetioce “Tvrđava Golubački grad”, a od 2018. godine biće poseta restaurisanom utvrđenju i prostoru oko njega koji će biti arheološko-turistički kompleks. Zasad, dok su radovi u toku, nije moguće prići nekadašnjoj visokoj srednjovekovnoj tvrđavi sa devet kula i luci, vešto podignutoj na strmoj litici kojom počinje klisura.

Od početka godine Golubačku tvrđavu posetilo je oko 55 hiljada turista, što je iznad očekivanja, kažu u Privrednom društvu “Tvrđava Golubački grad”, koje vodi brigu o realizaciji projekta obnove tvrđave. U okviru godišnje planirane posete ovog kompleksa u Privrednom društvu planirali su posetu od oko 10.000 posetilaca, pa je od januara kada je počela sezona, pa do danas, ova poseta skoro pet puta veća.

– Zadovoljna sam ovom posetom i zahvaljujući našim radnicima, uz pomoć lokalne samouprave, uspeli smo da pružimo dobru uslugu našim gostima. Posebno smo u julu i avgustu imali veliki broj poseta, mada je i ovaj topao oktobar dobro posećen. Na osnovu ove prve sezone, nadam se da će ovaj kompleks biti posećen svih 12 meseci u godini. Pošto će od naredne godine biti otvorena Tvrđava za posetioce, već sada radimo na novim sadržajima naših usluga i to će biti drugačiji pristup prema našim gostima, kaže prof. dr Iskra Maksimović, direktorka preduzeća “Tvrđava Golubački grad”.

Građevinski radovi na tvrđavi biće završeni do prve polovine decembra ove godine, a kompletna rekonstrukcija planirana je za april 2018. godine, kada će Tvrđava primiti i prve posetioce.

– Sve kule i bedemi biće završeni, a do 15 decembra ove godine po ugovoru izvođač radova mora da uradi i unutrašnje radove, sem kule dva, koja ostaje potpuno sa strane, tako da će ostati da se završe detalji staza i detalji ulaza u tvrđavu, jer su u toku arheološka iskopavanja ulaza i skidanje magistralnog puta. Ovi radovi ostaće da se završe do aprila naredne godine, pa se nadam da će tada drevni grad posle rekonstrukcije primiti i svoje prve posetioce, dodala je Maksimović.

Prilikom radova na obnovi Golubački tvrđave pronađeni su ostaci turskog kupatila, a sredstva za njegovu rekonstrukciju obezbediće vlada Turske. U privrednom društvu “Tvrđava Golubački grad” pored turističkih poseta ove godine organizovali su i kulturne manifestacije od kojih su pesnička reč, koncert filharmonije mladih, prezentacija vina iz srednjeg veka i druge, a u narednoj turističkoj sezoni u planu su i novi sadržaji koji bi bili primamljivi za domaće i inostrane posetioce.

Izložbeni prostor u turskom hamamu

– Dolazili su kod nas predstavnici turske države i agencije TIKA kao i predstavnici Ministarstva, razgovarali smo o Hamamu i dogovorili da Turska vlada finansira rekonstrukciju ovog arheološkog nalazišta, što je veoma važno. Jer, ovaj objekat se dugo nalazio pod zemljom i sada kada je otkriven, izložen je vremenskim neprilikama i preti mu još veće propadanje, pa se pod hitno mora rekonstruisati ili konzervirati. U ovom slučaju to će biti potpuna rekonstrukcija, ali neće imati namenu kao što je u to doba imao, već će to biti izložbeno-kulturološki prostor za posetioce, naglasila je prof. dr Iskra Maksimović.

KOMENTARIŠI