U GSU Požarevac otvorena izložba “Eksplozija duše” Violete Marković

U GSU Požarevac otvorena izložba “Eksplozija duše” Violete Marković

U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu 19. avgusta 2021. godine otvorena je izložba slika pod nazivom EKSPLOZIJA DUŠE autorke Violete Marković.

Pred mnogobrojnim posetiocima na svečanom otvaranju izložbe Violeta Marković zahvalila se Narodnom muzeju u Požarevcu, Umetničkom savetu Galerije savremene umetnosti, kolektivu GSU, kao i sponzorima na uspešnoj saradnji i organizaciji izložbe.

Kritiku za izložbu EKSPLOZIJA DUŠE napisala je Biljana Milosavljević Pićurić, kustos, istoričar umetnosti: „Milenijumskim postojanjem na zemlji i hodom kroz dimenziju stvarnosti u čoveku je sveprisutan osećaj postojanja uzvišene, nebeske sile. Izložba kaligrafskih radova „Eksplozija duše“ Violete Marković predstavlja znak, odnosno iskru egzistencije čoveka u naizgled mračnom univerzumu. Ona rezonira signal samosvesnosti čoveka da je njegovo vekovanje jedan segment celine materijalnog sveta. Sažimanjem jedinstva kroz određene elemente Violeta upućuje na istovetnost odnosa neba, zemlje, čoveka, osećanja, valera i oblika. Stavljajući kocku u funkciju lopte ili platna umesto papira, četkice umesto pera, kombinacijom različitih stilova pisma i stvaranjem sopstvenog umetnica ukazuje na beskonačno trajanje. Čoveka prikazuje kao nastavljača postojećeg, od čijeg životnog rezultata zavisi jačina karike vremena. Da li će budućnost nastavljati tok ili jačati kariku to zavisi od bistrine ljudske duše. Upravo zato Violeta belom bojom oslikava kosmos, a crnom ljudski život na zemlji. Hladnoća kosmosa ispunjava se toplinom signala ljudskih duša, koji neumitno putuju kroz vreme. Impulsi duša stvaraju energiju. Zajedno sa energijom univerzuma čine postojanje. Celinu postojanja Violeta predstavlja kockom, Platonovim telom koje nije ograničeno sferom. Identičkim preslikavanjem neba i čoveka, uz pomoć savremene kaligrafije, direktno transformiše svrhu postojanja. Smeštanjem minijaturnih dela u unutrašnjost oslikane kocke ukazuje na centralnu refleksiju čoveka na vaseljenu. Time u Violetinom stvaralaštvu slike ne predstavljaju granice površine. One su samo deo dematerijalizovane kocke koja je jedan od elemenata daljih i nepoznatih površina. Umećem tehnika tradicionalne kaligrafije i njenim osavremenjavanjem Violeta Marković, putem svojih dela, prikazuje jedinstveni stil kojim ukazuje na iskonske vrednosti, arhetipske potrebe, ideale čoveka i time ostaje patron tradicije i lepote.

Danica Đokić, muzejski savetnik, etnolog iz Narodnog muzeja u Požarevcu otvorila je izložbu i tom prilikom kazala: „Okosnicu umetničkog izraza Violete Marković čini klasična i savremena kaliografija oko koje je razvila svoj poseban i prepoznatljiv stil. Pred nama je njen novi ciklus, „Eksplozija duše“, koji je u pravom smislu te reči, eksplozija slikarskog izraza. Umetnička dela Violete Marković sadrže višeslojnost i višeznačnost, koji izazivaju poseban doživljaj. U svoj likovni izraz, Violeta Marković unosi duboku promisao i mudrost o ulozi čoveka u svetu i svrsi njegovog postojanja u vremenu i prostoru, spajajući tradiciju i savremene tokove slikarstva. Izložba „Eksplozija duše“ iskazuje, ne samo dobro poznavanje likovnih tehnika, promišljanja i umeća, već i poznavanje književnosti, filozofije, psihologije, nauke. Zahvaljujući erudiciji Violete Marković, pred našim očima iskrsavaju predivne misli Ive Andrića, Meše Selimovića, Miroslava Antića, Branka Miljuša, Karla Gustava Junga, Tomasa Edisona, ispisane predivnim kaliografskim slovima. Kombinujući jedinstvo slikarskog izraza sa mudrošću reči i lepotom kaliografije, Violeta je stvorila svoj poseban i prepoznatljiv stil u umetnosti. Pred nama je, zaista, prava eksplozija duše i ja vas pozivam da u njoj uživate, kako večeras, tako i svih ovih dana dok traje izložba“.

BiografijaViolete Marković

Rođena je 1974. godine u Požarevcu. Živi i radi u Požarevcu. Bavi se klasičnom, savremenom kaligrafijom, i slikarstvom. Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti završila je 1995. godine u Beogradu, gde je i učila pismo kod profesorke Mirjane Vojnović. Član je ULIS-a “Milena Pavlović Barili” Požarevac, od 1995. godine. Do sada je učestvovala na preko sedamdeset kolektivnih izložbi i nekoliko likovnih kolonija. Ovo joj je dvadeseta samostalna izložba.

SAMOSTALNE IZLOŽBE:

2021. Galerija savremene umetnosti, Centar za kulturu „Dragan Kecman“, Kučevo
2019. Umetnička galerija ”Zdravko Mandić” Novi Kozarci
2019. Kulturni centar Kikinda
2019. Legat Milića od Mačve, Kruševac
2019. Kulturni centar „Laza Kostić“, Sombor
– Gimnazija „Veljko Petrović“
– Pedagoški fakultet
2019. Galerija “Artforall”, Beograd
2018. Galerija moderne umetnosti Smederevska Palanka
2018. Centar za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ Despotovac
2018. Galerija „Meander“ Apatin
2018. Galerija Kulturnog centra Bačka Palanka, izložba u okviru 15. manifestacije Noć muzeja
2018. Gradska galerija „Mostovi Balkana” Kragujevac
2017. Zavičajni muzej Homolja u Žagubici
2017. Galerija savremene umetnosti Požarevac
2015. Galerija „Krug”, Petrovac na Mlavi
2015. Galerija Centra za kulturu Kučevo
2008. Narodni muzej Požarevac
1999. Kulturno sportski centar Požarevac
1999. Dom narodne tehnike Požarevac, izložba u okviru programa „Slikom za mir”,pod organizacijom ULIS-a „Milena Pavlović Barili“
1997. Centar za kulturu Požarevac
Izložbajeotvorena do 1. septembra 2021. godine.Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv COVID-a 19.

KOMENTARIŠI