U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac 20. aprila 2021. godine postavljena je gostujuća izložba Gradskog muzeja Bečej pod nazivom „Tragom konjanika ratnika – 200 godina vladavine Avara“ autorke Branislave Mikić Antonić (1958-2018).

Raško Ramadanski,kustos arheolog Gradskog muzeja Bečej o izložbi je kazao: „Izložba obuhvata i prikazuje izuzetno arheološko i kulturno-istorijsko nasleđe otkriveno na lokalitetima u Opštini Bečej. Radi se o nalazištima Perlek, Pionirska ulica, Čik, Botra i dr. Možemo biti slobodni da kažemo da ova izložba za pojmove srpske muzeologije i izložbene delatnosti, predstavlja najbolji presek materijalne kulture avarskog kaganata – ratnički ustrojene države ovog stepskog naroda. Iako se u nazivu izložbe na neki način možda nameće određeni muški narativ, posetioci će se uveriti da je u njoj egalitarno prisutna i žena, odnosno presudna uloga žene u društvu kaganata. Na izložbi su zastupljeni reprezentativni primerci, kako oružja, tako i ličnog pribora i nakita ali i predmeta iz različitih oblasti zanatstva. Još jedna odlika izložbe jeste što, osim pomenute materijalne kulture, postavka dopire i u nematerijalne okvire, jer izložba opisuje i avarski pogrebni obrazac kao i različite običaje koje možemo tek da naslutimo putem arheologije. S druge strane obzirom da uvažena autorka izložbe nažalost više nije sa nama putem izlaganja njenog dela, mi održavamo sećanje na nju i njene značajne domete i doprinose srpskoj arheologiji, naročito kada je reč o Velikoj seobi naroda i avarologiji“.

Izložba je otvorena do 11. maja. Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv virusa SARS-CoV-2.

KOMENTARIŠI