U GSU Požarevac otvorena posthumna izložba fotografija „Italija kakvu još niste upoznali“

U GSU Požarevac otvorena posthumna izložba fotografija „Italija kakvu još niste upoznali“

FOTO: URBAN CITY / B.P.

U sredu, 25.5.2022. godine u Galeriji savremene umetnosti otvorena je posthumna izložba fotografija „Italija kakvu još niste upoznali“ arhitekte Nemanje Bogdanovića.

Bogdanović je rođen je 1987. godine u Aranđelovcu. Odrastao u rodnom gradu gde je i završio osnovnu i srednju školu. U Beogradu je završio Arhitektonski fakultet. Govorio je nemački, francuski, engleski i italijanski jezik. Zanimao se i za umetnost i društvene nauke, a fotografijom je počeo da se bavi na prvoj godini studija, 2006. godine, od kada je nastalo je desetine hiljada putopisnih fotografija sa putovanja širom Evrope.Tokom desetak godina putovanja Italijom, posetio je 18 italijanskih regija, obišao više stotina mesta, a bolje istražio čak sto deset, pri čemu je prešao oko 30 hiljada kilometara. Znamenitosti, svakodnevicu i nezaobaravne trenutke u Italiji, ovekovečio je mobilnim telefonom u više hiljada fotografija. Tako je došlo do saradnje sa Italijanskim kulturnim centrom i prve samostalne izložbe “Italija kakvu još niste upoznali”. Nemanja je iznenada preminuo 31. maja 2021. godine u 34. godini života.

Na otvaranju izložbe publici se najpre obratila istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja, Marina Radosavljević, rekavši da se „koračanjem ulicama italijanskih gradova, razgledanjem arhitekture, prirode, oblika i kontura, stvarala posebna impresija kod Nemanje Bogdanovića koja je omogućila nastanak putopisnih fotografija. Mesta puna kulturno-istorijskih spomenika mamila su Bogdanovićev pogled kroz ekran telefona, u kome je spoj sakralne i profane, od antičke, pa sve do novije arhitekture, zajedno sa igrom oblika gradskih prizora i predela, prikazao jednu od glavnih odlika Italije – živost i živopisnost na svakom uglu. Tako je arhitektura, kao jedan od važnih reprezenata kulture jednog naroda, i oblast koja je najviše interesovala autora, oblikovala ovu zemlju dajući joj notu modernog i tradicionalnog, vitalnog i razigranog.

Mi kroz odabrane arhitektonsko-ambijentalne toponime i sekvence sa italijanskih urbanih predela koji su našli mesta na Bogdanovićevim fotografijama u stvari upoznajemo i samog autora – prepoznajemo njegov ukus, znanje, ugao gledanja, delimo sa njim, odnosno on sa nama, zalazak sunca nad Rimom, oblačan dan u Milanu, šoljicu espresa i čašu italijanskog vina, pogled na venecijanske izloge, osećamo karnevalsku atmosferu i tišinu parkova. Kroz nastale fotografije mi uočavamo Bogdanovićevu estetsku senzibilnost i likovnu zrelost. Kao posledica lične nadarenosti kod Bogdanovića se primećuje specifična kompozicija, nepretenciozna, sa odabranim akcentima, rafiniranih boja koja dočarava atmosferu i slojevito beleži viđeno.“

Snežana Bogdanović, majka preminulog autora, približila je posetiocima ličnost svog sina predstavivši ga kao ljubitelja putovanja, fotografije, lepota Italije iz čega se i izrodila izložba „Italija kakvu još niste upoznali“. „Zanimali su ga je i rodoslovi familija, ali rezultate istraživanja svojih Bogdanovića nije stigao da objavi. Nemanja je iznenada preminuo u svojoj 34. godini. Da slike kao potvrda njegovog svestranog talenta budu dostupne ljudima i kao takve sačuvaju uspomenu na njega i njegovog doživljaja sveta i ljudi koje je tamo (u Italiji) video i upoznao, neposredno ili kroz objektiv kamere, pobrinula se njegova porodica, kolege i prijatelji“, na kraju je rekla je g-đa Bogdanović.

Požarevac je četvrti grad u kome gostuje Bogdanovićeva izložba, posle koga nasavlja put širom Srbije.

Izložba je otvorena do 9. juna 2022. godine. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI