U Kasidolu održane konjičke trke i otvorena izložba sitnih životinja „Kikirez“

U Kasidolu održane konjičke trke i otvorena izložba sitnih životinja „Kikirez“

Foto: Pixabay // ilustracija

Na Todorovu subotu u Kasidolu se više od jednog veka održavaju konjičke trke. Pored defilea zaprega i kočija održane su trke „Memorijal Zorana Ivića – Miglje“, „Sveti Todor“ i trka „Pehar sela Kasidola“.

Trke je otvorio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da mu je drago što se nalazi u Kasidolu koje je verovatno i jedino selo u Srbiji koje ima hipodrom. On je još dodao da su trke uvod u ono na šta je Grad Požarevac najponosniji a to su Ljubičevske konjičke igre koje se održavaju u septembru.

Prateća manifestacija konjičkih trka je i izložba sitnih životinja „Kikirez“, koja je održana po četvrti put.

Gradonačelnik Pavlović je ovom prilikom istakao: “Ova izložba, kao prateća manifestacija nadaleko čuvenih trka na Todorovu subotu u Kasidolu, polako stiče i sopstvenu tradiciju i okuplja sve veći broj zaljubljenika u životinje. Konjički sport jeste ono čime se svi ponosimo, ali izložbom u organizaciji udruženja Kikirez, pokazujemo da se ljubav prema životinjama ogleda i u ostalim, pod znacima navodnika, manjim vrstama. Ljudi koji su u stalnom kontaktu sa životinjama znaju da svaka od njih zavređuje posebnu pažnju, bez obzira koliki doprinos davala čoveku. U naslovu ove izložbe stoji da su u pitanju takozvane “sitne” životinje, ali to je samo po njihovom gabaritu. Drago mi je što ste i ove godine uspeli da izložbi obezbedite prefiks “međunarodna”, i tako pozovete i ljubitelje životinja iz zemalja iz okruženja da budu danas sa nama. Grad Požarevac poštuje i podržava sve događaje i okupljanja poput ovog, jer je poznato koliko se u poslednje vreme trudimo da privolimo prijatelje koji nam dolaze van granica Srbije, da se u njega vraćaju iznova.“

Organizatori ove manifestacije su Grad Požarevac, Turistička organizacija i MZ Kasidol.

KOMENTARIŠI