Kasidol je od danas bogatiji za još jednu manifestaciju a to je izložba sitnih životinja koju je po prvi put organizovalo udruženje Kikirez.

Foto: Grad Požarevac

Na ovoj izložbi bilo je preko 70 izlagača a otvorio je predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić sledećim rečima:

„Danas, kako naša duga tradicija to nalaže, na Todorovu subotu prisustvujemo tradicionalnim kasidolskim konjičkim trkama ali takođe započinjemo još jednu tradiciju, izložbu sitnih životinja. Svakako, najpoznatija manifestacija vezana za naše četvoronožne prijatelje u ovom kraju su Konjičke igre, ali ova vaša ima podjednak ako ne i veći značaj za sve ljubitelje i uzgajivače konja u Požarevcu i okolini. Ako je Ljubičevska ergela najpoznatija, Kasidol je najplodniji i najproduktivniji deo našeg okruga kada govorimo o vrhunskim grlima i veštim jahačima.

Foto: Grad Požarevac

Todorova subota, spada u one praznike koji slave početak letnjeg perioda, pa se u nekim krajevima naše lepe Srbije može čuti da je to dan kada Sveti Todor uzjaše konja i ode da dovede leto. Druga priča kaže da je to dan kada rode potkivaju svoje nevidljive konje, pred veliki put, da bi stigle u naše krajeve za Mladence. Podsećam da je ovo i dan kada su nekada kafedžije u požarevačkom kraju držale svoj esnafski pir a vi ovde u Kasidolu objedinili i jedno i drugo pa uz slavlje odajete počast ovim plemenitim životinjama. Neobično mi je drago što sam zajedno sa vama deo ove velike narodne svetkovine, želim Vam svima dobro zdravlje i lep provod danas sa svojim prijateljima, rođacima i komšijama.“

Foto: Grad Požarevac

Nakon izložbe sitnih životinja otpočele su tradicionalne trke na kojoj su pehare dodeljivali čelni ljudi Grada Požarevca.

Foto: Grad Požarevac

Za trku Knez Mihailo pehar najboljem grlu je uručio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je ovom prilikom istakao da mu je izuzetno drago što se nalazi u Kasidolu čuvenom mestu po dobrim jahačima gde se trke održavaju već više od jednog veka i da je zadovoljan odzivom posetilaca i pored lošeg vremena.

Foto: Grad Požarevac

On je još dodao da je ovo jedna lepa uvertira za predstojeće 55. Ljubičevske konjičke igre.

Foto: Grad Požarevac

Organizatori ove trke su se zahvalili gradonačelniku i predsedniku Skupštine na podršci u organizovanju trke i izložbe sitnih ljubimaca.

KOMENTARIŠI