U Kučevu počeo 28. FESTEF

U Kučevu počeo 28. FESTEF

U holu Centra za kulturu Kučevo u ponedeljak, 15. jula, zvanično je otvoren 28. Festival televizijskog etnološkog filma.

Festival koji će trajati do petka 19.jula, otvorila je pomoćnica predsednika opštine Jasmina Ćamilović koja je u svom obraćanju posebno istakla važnost festivala za Kučevo i okolinu i ukratko iznela njegov istorijat. Pre nje, prisutnima se obratila direktorka Centra za kulturu Jasmina Blagojević. U okviru Festivala prikazaće se 35 ostvarenja autora sa tri kontinenta (Azije, Afrike i Evrope).

Selektor 28. FESETEF-a je Vladimir Perović, a u žiriju su: Zvezdana Stanojević prof. srpskog jezika i književnosti, Jelena Vukmanović novinarka i dr Slobodan Naumović prof Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Jasmina Blagojević, direktorka Centra za kulturu Kučevo koji je organizator i domaćin festivala prilikom uvodnog obraćanja prisutnima rekla je između ostalog i da „…veruje da će ovogodišnji FESTEF biti bolji od prošlogodišnjeg, kao i što će onaj iduće godine biti bolji od ovo.“.

Predsednik opštine Kučevo, Vladimir Stojanović povodom održavanja 28. FESTEF –a, između ostalog je izjavio da je:“ 28. FESTEF poseban po tome što se u zvaničnom programu nalazi čak sedam filmova koji se bave narodnim stvaralaštvom, narodnim životom i tradicijom našeg kraja. To nije protekcija niti narudžba. To je i potvrda da je pravo i prirodno mesto održavanja festivala etnološkog filma u Kučevu. Lepe, zanimljive, neobične priče o Zviždu i Homolju, zajedno sa pričama iz drugih krajeva Srbije, krenuće iz Kučeva u svet. Za uzvrat nam sa svih meridijana dolaze filmovi o drugim, dalekim narodima, njihovim tradicijama, verovanjima, kulturnim matricama. To naš Festival čini mestom dobre i plemenite kulturne razmene sa svetom…“

KOMENTARIŠI