U Maloj Galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu otvorena izložba skulptura Gorana Jankovića

U Maloj Galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu otvorena izložba skulptura Gorana Jankovića

Izložba je otvorena do 14.12.2018.g, ulaz je slobodan

U Maloj Galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu 23. novembra otvorena je izložba skulptura Gorana Jankovića iz Beograda. Izložbu je otvorila Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja koja je ovom prilikom kazala:
„Goran Janković se predstavlja večeras požarevačkoj publici svojim skulpturama u duhu simbolizma. Njegove skulpture stoje kao geometrizovane crtačke ideje u prostoru koje provociraju maštu svojim oblikom i linijom. Ova linearna, transparentna dela sa figuralnim motivima nastala su od polovnih, odbačenih sirovina, drveta i metala, koje Goran Jovanović “oporavlja” i vraća ih potpuno transformisane. Iako se skoro svaki preživeli metalni artefakt iz bronzanog doba u današnje vreme može smatrati „umetnošću“, bio on funkcionalan ili dekorativan, dela od metala vremenom su postepeno postajala sve više i više ukrasna, a manje korisna, što možemo i videti na postavljenim metalnim skulpturama.
Janković šrafovima daje moć govora – oni imaju nešto da kažu, zagrejani, kovani, savijani, umetnuti i spojeni, sa drugim metalnim delovima oni, tako iznova negovani i obrađeni, stvaraju nove odnose i situacije sa pričom o tugi, radosti, bolu i humoru. Stvorena je vrsta poezije.
Svaki rad se može posmatrati kao najlepši objekt, iako je to često samo otpad na početku. Goran Janković ima dar da vidi onaj drugi sloj jednog bića koji najčešće stoji ispod onog trivijalnog, pod patinom ili prljavštinom, i otkrije ga u vidu balansiranog i skladnog reda. On izvlači život beznačajnog postojanja, traži transmutaciju objekta i materijala, realizuje alhemiju stvarnog.
Dijalog koje autor vodi između radova, kao onaj drugi koji se odigrava između prirode i njegove prirode vodi nas u spoznaju simboličnog ili duhovnog značaja kojim odišu Jankovićevi svedoci, ratnici, znaci, saputnici, mesta za istraživanje.“

Foto: GSU

Nakon izlaganja kustosa publici se obratio Boško Savković, poznati reditelj iz Beograda i umetnik Goran Janković koji se zahvalio organizatoru izložbe i prisutnim posetiocima.
Goran Janković po profesiji je zdravstveni radnik.

Samouki i slobodni je umetnik. Dela mu pripadaju marginalnom, konceptualnom i angažovanom simbolizmu.

Foto: GSU

Član je likovnog kluba „Đuro Salaj“ u koji je primljen početkom 80-tih.
Devedesetih je izlagao radove na kolektivnoj izložbi u Umci, sredinom 2000-tih je učestvovao na kolektivnoj humanitarnoj izložbi u „Galeriji 73“ Beogradu.
Imao je tri (manje) samostalne izložbe u Beogradu.

Izložba je otvorena do 14.12.2018.g, ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI