U prostorijama biblioteke „Srboljub Mitić“ u organizaciji Udruženja Romkinja „KHAM“ Malo Crniće, održana je radionica na temu „SOCIJALNA INKLUZIJA ROMA I ROMKINjA NA NACIONALNOM I LOKALNOM NIVOU U REPUBLICI SRBIJI.

Radionici je pored zainteresovanih Roma, prisustvovo predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević; zamenik predsednika Opštine, Goran Dačić, predsednica Skupštine opštine Malo Crniće, Goranka Stević i direktor Centra za kulturu, Saša Manev, kao i direktor PU „14 oktobar“ Malo Crniće, Mirjana Milošević. Pozdravne reči, uputile su, direktorka biblioteke Danijela Božičković Radulović i predsednica Udruženja Romkinja „KHAM“ iz Malog Crnića, Katarina Mutatović.

Početak radionice označila Zorka Stojanović, stihovima „Evo nas“, pok. Baje Sajtovića, koji je bio drag gost u malocrnićkoj opštini.

Prezentaciju pod nazivom Socijalna inkluzija Roma i Romkinja na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji, pripremio je Mihajlo Jovanović, terenski koordinator Udruženja Roma, Braničevskog okruga.

U radu radionice, učestvovala je Azira Ahmet iz Kostolačke romske kancelarije – administrator, kao i Veljović Snežana, predsednik Udruženja Roma Braničevskog okruga.

Posle prezentacije, predsednik opštine Mališa Antonijević, se obratio pristnim člnaovima Romskog udruženja i gostima:

„Drago mi je da je ovaj projekat zaživeo. Znam da je u planu i drugi projekat, a to znači da Udruženja Roma dobro rade. Iskreno, očekivao sam veći broj prisutnih. Naša vrata su za njih uvek otvorena, ruka pružena, spremni da pomognemo, bilo šta da je u pitanju, ali odaziv je mali. Veoma je važno, da smo počeli sa radom, i projektima namenjenim Romima. Ne razumem zašto nisu došli, i ne kažu svoje probleme. Kod nas nema diskriminacije, ni u Ustanovama, ni u školama. i ne sme ih ni biti. Reagovaćemo i mi i direktori Škola.Evo, već smo zaposlili nekoliko, Roma, uprkos „zabrani zapošljavanja“. Uradićemo sve da Romi imaju svoju ravnopravnost sa svima nama. Ali, aktivne moraju da budu obe strane. Mi jesmo! A šta je sa vama? Dovoljno je da samo dođete i kažate, koji su vaši problemi….možda nismo u mogućnosti sve da rešimo, ali većinu problema ćemo zajednički rešiti. Važno je da pomaka od 2016. godine, rekao je predsednik Opštine, Mališa Antonijević.

U diskusiji su učestvavla predsednica Skupštine opštine, Goranka Stević, koja je govorila o dobroj saradnji sa Romima u Crljencu.

Vlada Kostić, direktor medijske kuće „Braničevo“, podsetio je Udruženje Roma „Kham“, na razgovore koji se vode već dve godine o realizaciji projekta i pokretanju snimanja emisije na Romskom jeziku. „Sve je ostalo na pregovorima…..mislim da obe strane treba da budu angažovane, i zainteresovane. Jedna strana ne može ništa. Medijska kuća je zainteresovana, mi ne možemo snimati po kućama pojedinačno. Sve je „navodno“ dogovoreno od strane Udruženja, ali ostalo je na tome. Nije to veliki posao. Samo pokucati na na vrata, a vrata će uvek biti otvorena za sve…“, rekao je Vlada Kostić.

KOMENTARIŠI