U Načelstvu predstavljena studija “Putevima rimskih imperatora”

U Načelstvu predstavljena studija “Putevima rimskih imperatora”

Photo: Urban City // A.K.

U zgradi Načelstva danas je predstavljena studija pod nazivom “Putevima rimskih imperatora” koja za temu ima više arheoloških lokaliteta koji će svojom turističkom infrastrukturom vršiti prijem posetilaca, kao i njihovo povezivanje u jedinstvenu kulturno-turističku rutu.

Po rečima predsednika Skupštine Grada Požarevca Predraga Mijatovića, lokaliteti i nalazišta rute dužine su preko 600km. Arheološki lokaliteti i nalazišta trebalo bi da budu standardizovani, modernizovani i prilagođeni daljim naučnim istraživanjima u kulturnoj i turističkoj promociji Srbije, kao zemlje rođenja čak 18 rimskih imperatora, što je četvrtina broja svih imperatora koji su vladali rimskim carstvom od 1-6 veka n.e.

Photo: Urban City // A.K.

Studija ovakve vrste nije nikada do sada izrađena u našoj zemlji, što je čini unikatnom samu po sebi, a raduje i to što su ovi lokaliteti povezani sa ekonomski slabije razvijenim krajevima, odnosno južna i istočna Srbija.

Sredstva za ovu studiju obezbedilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a samu studiju izradio je Arheološki institut Beograd kao referentna ustanova za ovu vrstu projekata.

Photo: Urban City // A.K.

Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta Beograd, izjavio je da je ovo zajednički projekat Grada Požarevca i Turističke organizacije Požarevac, kao i da se godinama radilo na ovom projektu kako bi se podigle ove rute. Veliki je napor spojiti sve lokalitete na kojima su rođeni rimski imperatori, pošto taj potez kreće kod Sremske Mitrovice, preko Beograda pa sve do Viminacijuma, Đerdapa, i onda do Niša i Lebana.

Dr Korać kaže da ova ruta sada ima mogućnost da dovede preko 300.000 posetilaca i to čak sada u početnoj fazi, a cilj je da turisti na ovoj ruti provedu što više vremena, a neki minimum koji Korać očekuje je od 7-10 dana. Za to vreme turisti neće obilaziti samo arheološke lokalitete, već će obratiti pažnju na sve turističke potencijale kojima raspolaže naša zemlja.

Korać je izjavio da će se, pored svih ostalih projekata koji su aktuelni u našoj zemlji, ova studija finansirati sa preko 20.000.000 evra, kako je predsednik države rekao ranije.

Na ovoj studiji radiće preko 30 istaknutih naučnika, a sama studija je izrađena na preko 1600 stranica sa detaljnim prikazima šta će se sve obuhvatiti radovima.

KOMENTARIŠI