U opštinu po dokumenta i na izložbu

U opštinu po dokumenta i na izložbu

Veliko Gradište, mala oaza umetnika, iznedrilo je 15 akademskih slikara i vajara, a mnogi od njih su ostavili trag u svom mestu

Građani koji u zgradu opštine Veliko Gradište dođu poslom, ali i razne službene delegacije i zvaničnici, imaju prilike da uživaju u vrednoj umetničkoj postavci koja krasi ovo renesansno zdanje Starog sreskog načelstva, izgrađeno krajem 19. veka.

Foto: Opština Veliko Gradište

Umetnička dela koja čine slike i skulpture, opštini su poklanjali domaći i strani, amateri i akademski obrazovani likovni stvaraoci kao što su izuzetni Milan Besarabić, Milutin Perić, Selimir Selaković, Miroslav Pršendić i drugi, učesnici likovnih kolonija i Udruženje likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca.

Foto: Opština Veliko Gradište

Oko 150 umetnina koje su oplemenile ovaj reprezentativni prostor nalazi se u holovima zgrade, svečanoj sali, ali i kancelarijama Opštinske uprave dok je deo slika postavljen u zgradi Srednje škole i Narodne biblioteke. Da se kulturnom nasleđu posvećuje posebna pažnja, dokaz je i samo opštinsko zdanje koje je nedavno kompletno renovirano pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Foto: Opština Veliko Gradište

Veliko Gradište, mala oaza umetnika, iznedrilo je 15 akademskih slikara i vajara, a mnogi od njih su ostavili trag u svom mestu. Već dve sezone na Srebrnom jezeru održava se međunarodna likovna kolonija koja okupi i po tridesetak akademskih slikara te izložba “Artefakt“, u organizaciji Narodnog muzeja Veliko Gradište, suorganizatore ULS “Đura Jakšić“ iz Požarevca i udruženje “Focus Europa“ iz Neudrossenfeld-a (Nemačka), a pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište.

KOMENTARIŠI