U Petrovcu na Mlavi poplavljeno 3.000 domaćinstava, a ovakva je trenutna situacija

U Petrovcu na Mlavi poplavljeno 3.000 domaćinstava, a ovakva je trenutna situacija

Hidrometeoroloski zavod kaže da je na malom slivu ušća Busura u Mlavu palo 110 litara kiše

U Petrovcu na Mlavi padala je jaka kiša, pa je vanredna situacija proširena na teritoriju cele opštine.

Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja u Petrovcu na Mlavi, pošto je pukla brana na reci Busur, koja se uliva u Mlavu. Bila su poplavljena sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi.

Ugrožena su vodoizvorišta, ali je voda za sada ispravna za piće. Poplavljeno je oko 3.000 domaćinstava, 2.500 je ostalo bez struje.

Manji broj ljudi je preventivno evakuisan. U većini mesta u opštini, voda se povukla, osim samom u Petrovcu na Mlavi. Vodostaj reke Mlave je pao za 60 centimetara ali sada prete podzemne vode.

Foto: RTV Braničevo / Facebook

Postavljeni su džakovi na obali Mlave u Petrovcu na Mlavi, kako bi se zaštitili stanovništvo i imovina.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić istakao je da je veliko nevreme zadesilo tu opštinu.

“Štab za krizne situacije zaseda 24 sata, ekipe su na terenu i činimo sve što je u našoj moći da pomognemo u ovoj teškoj situaciji. Nije na udaru samo deo grada ili jedno selo, već dve trećine opštine imaju veliki problem. Zbog toga smo danas doneli odluku o proglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji opštine”, rekao je Nedinić.

Hidrometeoroloski zavod kaže da je na malom slivu ušća Busura u Mlavu palo 110 litara kiše.

Foto: RTV Braničevo / Facebook

Za 16 godina ovo je treća velika poplava u Petrovcu. U međuvremenu je rađeno na odbrambeni sistemima, pa su ovog puta najveće padavine, ali proporcionalno najmanja šteta.

“Prvo smo otklonili štete koje su bile na postojećim objektima, zatim smo izvršili nadgradnju dela sistema i to je doprinelo da Busur ne donese veće štete. Radili smo na ulivu Busura u Mlavu”, kaže Goran Puzović iz “Srbijavoda”.

Dodaje da su radili na oštećenom koritu Mlave kroz Petrovac i na deonici nizvodno.

KOMENTARIŠI