U Petrovcu na Mlavi se dnevno proizvede 50.000 maski

U Petrovcu na Mlavi se dnevno proizvede 50.000 maski

Foto: B.P.

Iz fabrike u Petrovcu na Mlavi dnevno izađe 50.000 hirurških maski koje se svakodnevno raspoređuju po Kliničkim centrima i apotekama u Srbiji. Plan je da do kraja nedelje iz ove fabrike dnevno izlazi duplo više maski, koje si trenutno jedan od najdeficitarnijih proizvoda na svetu.

Galenika farmacija je fabrika koja proizvodi kompletan sanitetski potrošni materijal – komprese, gaze, zavoje, dezificijense, a sada i hirurške maske, koje su uprkos minimalnoj ranijoj proizvodnji u toj fabrici, sada postale “proizvod broj jedan”.

“Pored hirurških maski, koje su medicinsko sredstvo registrovano pri Agenciji za lekove, radimo i kape i kaljače. Posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, dobili smo rešenje od Agencije za lekove da na našim mašinama radimo maske, isključivo zbg novonastale situacije. Radimo u komunikaciji sa Privrednom komorom Srbije, Ministarstvom zdravlja, Vladom Srbije i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje”, priča za “Blic Biznis” direktorka Galenika farmacije Ljiljana Topić.

Kako koji komad proizvedu, automatski se raspodeljuje po četiri najveća klinička centra u Srbiji – Klinički centar Kragujevac, Klinički centar Srbije, Klinički centar Novi Sad i Klinički centar Niš. Kako ističu, da mogu milione maski da naprave dnevno, toliko bi bilo i prodato. Radnici u proizvodnji, kao i vozači rade u tri smene, 24 časa dnevno.

1 KOMENTAR

  1. Poštovani nudim vam 6.Mašina Strojotex sa 12.šetalica x 2.glave za proizvodnju okrugloga lastiša za maske. ako imate interes javite mi na tel.0600715175. pozdrav.

KOMENTARIŠI