U Požarevačkoj bolnici predstavljen softver koji prepoznaje govor u medicini

  Uz prisustvo Menadžmenta 12 bolnica regiona danas je održan treći Medicinski seminar u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, čiji je osnovi cilj rešavanje jednog od glavnih izazovu u zdravstvu – borbe protiv karcinoma. Tom prilikom prisutni su se upoznali sa softverom za prepoznavanje govora u medicini, koji je potpuno integrisan sa bolničkim informacionim sistemom, i koji će povećati produktivnost medicinskog izveštavanja i do 70 odsto.

  Reč je o „Global Speech“ platformi koja pruža profesionalnu tehnologiju inteligentne interpretacije govora („iSi„) i omogućava izuzetnu preciznost u razumevanju prirodnog jezika. Primarna namene ovakve tehnologije je da ubrza i unapredi medicinsko izveštavanje, dok istovremeno nudi visoku fleksibilnost za prilagođavanje individualnim potrebama. Platforma snima i beleži informacije iz ljudskog govora, iste automatski obrađuje, oblikuje i struktuira u medicinske nalaze. Produktivnost koju ova medicinska tehnologija donosi se najviše ogleda kroz povećanje produktivnosti odeljenja za transkripciju.

  Pored „Global Speech“ softvera, svih 12 bolnica regiona, koje su deo INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, će biti međusobno povezane kroz platformu, što će lekarima dodatno biti od značaja jer će im omogućiti da razmenjuju snimke, informacije i iskustva u radu sa pacijentima, a sve kako bi izabrali najbolju terapijsku strategiju. Kako bi se obezbedila potpuna funkcionalnost implementacije ove medicinske inovacije, sve bolnice će dobiti odgovarajuće Hardvere.

  INTERREG IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija se zasniva
  na konceptu personalizovane medicine koji je prihvaćen i koji se primenjuje u
  svim razvijenim zemljama, a primarni cilj je da umreži medicinske ustanove
  regiona. Projekat se finansira od strane Evropske unije kroz INTERREG IPA
  Program prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, a pored Opšte bolnice u
  Požarevcu i Ministarstva zdravlja, partneri na projektu su i Urgentni klinički
  centar „Pius Branzeu“ iz Temišvara – Centar za genetske i celularne terapije u
  lečenju karcinoma „ONCOGEN“ i Okružna urgentna bolnica Rešica iz Rumunije.

  1 KOMENTAR

  KOMENTARIŠI