U Požarevcu dodeljene Povelje kulture

U Požarevcu dodeljene Povelje kulture

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca, dodelila je Povelje kulture najzaslužnijim pojedinicima i ustanovama koji su tekuće godine najviše doprineli afirmaciji kulture grada.

Ovogodišnji dobitnici su Kamerni hor „Odjek“, Dalibor Stojadinović, rukovodilac kulturno-umetničkog društva, Olivera Janićević, profesor solo pevanja i Miloš Lukić, prvak igračkog folklornog ansambla.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave kao i predstavnici kulturno umetničkih organizacija, ustanova i pojednici koji su doprineli afirmaciji kulture i umetnosti u našem gradu.

Kako je rekla, predsednica Kulturno prosvetne zajednice Danijela Žukovski, kultura postoji da bi oplemenjivala čoveka i nalazi se u svim stvarima oko nas.

Foto: Grad Požarevac

“Oplemenjivanje čoveka ima hiljade oblika, stepena i svrha. To znači da u svakom segmentu čovekovog života možemo pronaći kulturu. Novembarski dani kulture su period tokom kog su posebno osvetljena i dostupnija javnosti, stvaralaštva značajna za naš duh. Ove godine u okviru novembra, prikazano je preko 40 programa na različitim lokacijama i u različitim sferama”.

Po njenim rečima, Povelja kulture je nagrada koja prepoznaje doprinos pojedinca ili institucije na polju kulturnog delovanja.

Foto: Grad Požarevac

Gradsko zdanje kao jedna sjajna građevina, kojom bi mnogi gradovi želeli da su u prilici da se pohvale, jeste jedno od obeležja Požarevca ali ne i ono najvažnije, rekao je gradonačelnik Bane Spasović:

”Zgrada Načelstva stoji i stajaće u gradskom parku na ponos svih nas, ali to što jedan grad čini značajnim, poznatim i priznatim jesu ljudi koji žive u njemu i njihova dostignuća. Naročito dostignuća iz oblasti kulture i umetnosti. Vaši prethodnici utabali su jasno vidljivu stazu koju su popločali delima, kojima se ne diči samo naš grad, već i čitava Srbija. Time su ostavili svim narednim generacijama požarevačkih umetnika i kulturnih radnika otvorenu kapiju u Srbiji ali i šire. Kada kroz tu kapiju prođete, nailazite na konzumente kulture kojima je, to što ste iz Požarevca i okoline, dovoljna preporuka da ste kadri za najsjajnija dela. Naučio sam da, u poslu kojim se bavim, nije dozvoljeno spavanje na lovorikama i prethodnim uspesima, a raduje me što su to oni koji brinu o kulturi u ovom gradu odavno shvatili. Tragajući za sjajem Milene Pavlović Barili, Milivoja Živanovića, Slobodana Stojanovića i mnogih drugih koji su ovaj grad zadužili svojim delima, nailazimo na nova imena. Imena, od kojih su neka i na listi dobitnika Povelje kulture za 2019. godinu. Naravno, sud vremena potvrdiće koliko će njihov sjaj biti veliki i koliko će trajati, ali jedno je sigurno, plamen kulture i umetnosti u ovom gradu nikada neće biti ugašen, jer ako bi to dozvolili, ugasili bi ne samo taj plamen, već i sve odlike i obeležja jednog grada. Zato se zahvaljujem Kulturno prosvetnoj zajednici i svima onima koji se brinu o lepom i vrednom delu koji samo ljudska duša ume da stvori. Veliko poštovanje upućujem i ovogodišnjim laureatima iz zahvalnost što su svojim dostignućima nastavili da pronose dobro ime ovog grada kada su umetnost, prosveta i kultura u pitanju.”

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI