FOTO: B.P. / arhiva

Mokri kolovozi zbog snega koji od juče pada u većem delu zemlje. Na pojedinim deonicama do pet centimetara snega. Putevi prohodni ali klizavi. Neophodna je upotreba zimske opreme i lanaca, posebno na prilazima planinama.

Sneg pada više od 24 sata. Najviše ga ima u Centralnoj, Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji, a u pojedinim mestima je u toku noći pala ledena kiša, pa se vozačima savetuje da vožnju prilagode zimskim uslovima.

Iz AMSS poručuju vozačima da voze pažljivo i drže odgovarajuće odstojanje, a posebna opreznost savetuje se za vožnju u krivinama, ali i na mostovima i nadvožnjacima.

U Zimskoj službi “Puteva Srbije” kažu da su u trećem stepenu pripravnosti, te da je stanje na terenu zadovoljavajuće. Ističu da soli i rizle ima dovoljno, te da nema problema sa zalihama na terenu.

U višim predelima, na pojedinim delovima puteva prvog, drugog i trećeg prioriteta, ima raskvašenog snega do pet centimetara, rekao je za RTS Dragan Pavković iz Zimske službe “Puteva Srbije”.

Snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kragujevca, Kruševca, Niša, Novog Pazara, Požarevca, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara.

U Srbiji je trenutno samo jedan put neprohodan, i to na teritoriji Ivanjice, preko brda Odvraćenice.

Pavković podseća da je na teritoriji Zaječara, Bora, Ivanjice, Užica i Čačka zabranjen saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere.

“Apelujem na sve te vozače da poštuju zabrane koje su na snazi, jer neretko ti učesnici u saobraćaju prave najveći problem, jer ne koriste zimsku opremu. U višim predelima desi se često da zbog nedostatka zimske opreme ta vozila stanu i otežavaju saobraćaj i čišćenje snega sa kolovoza”, rekao je Pavković.

Podseća da je ograničenje kretanja vozila u zimskim uslovima 60 kilometara na čas.

“Neretko se ne poštuje ograničenje brzine i dolazi do problema, jer uslovi su takvi da to ograničenje brzine nije bez razloga stavljeno”, ističe Pavković.

Na teritoriji Zaječara zbog pojave magle vidljivost je smanjena na prevoju Čestobrodica do 50 metara.

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

Najopterećeniji putni pravci I prioriteta/A kategorije održavanja:

Deonice na kojima ima snega su:

I B-14, Most na Dunavu – Ralja – naplatna rampa ‘Požarevac’, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm

I B-33, Naplatna rampa ‘Požarevac’ – Požarevac – Kučevo – Majdanpek, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm

I B-34, Požarevac – Veliko Gradište – Golubac, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm

II A-147, Petrovac na Mlavi (raskrsnica ulica Srpskih vladara i Jovana Šerbanovića) – Petrovac na Mlavi (raskrsnica ulica Srpskih vladara i Melnički put), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm

II A-159, Požarevac – Kostolac, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm

II A-161, Salakovac – Malo Crniće – Petrovac na Mlavi, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm

KOMENTARIŠI