U Požarevcu na snazi CRVENI meteoalarm, pljuskovi, grad i 20 do 40 litara kiše po kvadratu, potreban oprez!

  Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je novo upozorenje prema kome će Srbiju večeras opet pogoditi olujno nevreme sa gradom i 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru. U značajnom delu zemlje na snazi je crveni metoalarm.

  – Pre podne u Vojvodini, posle podne, večeras i u toku noći i u ostalim predelima nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će biti intenzivniji u severnim, zapadnim i centralnim delovima zemlje, kao i na teritoriji grada Beograda. Očekuju se i vremenske nepogode, od 20 do 40 litara kiše u kratkom vremenskom periodu, lokalno i više, grad i olujni vetar – navodi se u upozorenju RHMZ.

  Tokom dana u čitavoj Srbiji smenjivaće se sunčani i oblačni intervali, dok nas u popodnevnim i večernjim časovima ponovo očekuje nevreme praćeno grmljavinom i jakim pljuskovima.

  Očekuje se da će za veoma kratki period pasti od 20 do 40 litara kiše, što je više nego za vreme nevremena koje je u četvrtak pogodilo Beograd, kada je palo neverovatnih 33 litara kiše za svega sat vremena!

  Prema najnovijem upozorenju RHMZ-a, jak oblačni razvoj očekuje se u oblasti Ade, Novog Mileševa i Kikinde uslovljavaće jake pljuskove sa grmljavinom i lokalnu pojavu grada. Tendencija premeštanja je na severoistok ka Mokrinu i granici sa Rumunijom.

  Olujna kiša tokom prethodnih nekoliko dana napravila je mnogo štete u većini gradova u Srbiji. Samo tokom sinoćnjeg nevremena vetar je čupao drveće, gromovi su obasjali čitavo nebo, a mnogi stanovnici su se žalili da su im usevi uništeni.

  Nevreme nam dolazi iz BiH i Hrvatske, a u našim krajevima zadržaće se sve do utorka, 25. juna.

  Požarevac, 20. jun 2019. Foto: N. Milanović // PRIVATNA ARHIVA

  Srbija u crvenom

  Tokom današnjeg dana u Vojvodini, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i Beogradu biće na snazi najveći stepen upozorenja, crveni meteoalarm.

  To znači da se vreme karakteriše kao veoma opasno, te da se očekuju padavine više od 30 litara, praćene grmljavinom.

  U Istočnoj Srbiji na snazi je narandžasti meteoalarm, dok Jugozapadna Srbija i Kosovo i Metohija ne treba da budu u strahu od jakog nevremena, s obzirom da će kod njih biti žuti meteolaram, odnosno može i ne mora biti pojave malo jače kiše.

  UV indeksi visoki

  Zanimljivo je da i pored nevremena koje nas očekuje tokom večernjih sati, UV zračenje tokom dana biće umereno do visoko. Dok će se u Novom Sadu, Zrenjaninu i Kikindi ideks biti umeren i kretaće se u intervalu od 4 do 5, u Beogradu i Banatskim Karlovcima iznosiće 6, što spada u visok indeks.

  Na Zlatiboru i Kopaoniku on će iznositi čak vrlo visokih 8.

  Prognoza za naredne dana

  U ponedeljak i utorak promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, lokalno i kratkotrajnim vremenskim nepogodama praćenim obilnim padavinama, gradom i olujnim vetrom.

  U sredu na severu pretežno sunčano, u ostalim krajevima promenljivo oblačno s retkom pojavom pljuskova s grmljavinom.

  Zatim do kraja perioda suvo i uglavnom pretežno sunčano, samo se u petak očekuje prolazno naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom.

  https://www.facebook.com/urbancityradiooo/videos/2403538623211042/

  KOMENTARIŠI