U Centru za kulturu Požarevac uručene su nagrade učenicima generacije i osvajačima jedna od prva tri mesta na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Za ove namene izdvojeno je oko 3,2 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Nakon intoniranja akademske himne Gaudeamus igitur od strane Kamernog orkestra Muzičke škole pod dirigentskom palicom Ljubice Miladinović, sve učenike i njihove roditelje kao i prosvetne radnike pozdravio je gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da su ovi sjajni rezultati merilo znanja, ali i više od toga zato što su znak da učenici to znanje umeju da primene i da ga iskažu kada je najpotrebnije:

“Želim da ove nagrade koje dobijate danas za osvojena neka od prva tri mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima nosite ponosno, poput odlikovanja, jer su ona simbol i znanja ali i odricanja. Posebno tražim od onih koji su okićeni titulom đaka generacije, da ovo zvanje dožive i kao ogromnu odgovornost jer njihovom primeru treba da teže svi oni koji sedaju u školske klupe, ma koji da je razred i škola u pitanju. Niko od Požarevljana ne sumnja u vaš uspeh u životu, jer ste već sada dokazali da je vaša usmerenost ka postizanju cilja impresivna i da ne zavisi od jačine konkurencije ili težine okolnosti koje vas okružuju.  Uzevši u obzir da je posvećenost nekom snu koji imate najvažnija za njegovo ostvarenje, slobodno mogu da kažem da u ovoj sali vidim buduće lidere u oblastima u kojima se spremate da zasijate. Novčanu nadoknadu za uspehe koje ste postigli želim da shvatite kao dokaz toga da je građanima važno da, baveći se svojim poslom, osvetlate obraz svog grada. Takođe, želja svih nas je i da, ukoliko je to moguće, svoju karijeru ostvarite baš tamo gde ste se i rodili. Uzevši u obzir da su neka takmičenja još u toku, obećavamo da ćemo naknadno, na jednom ovako sličnom svečanom događaju, novim osvajačima medalja iz znanja uručiti njihove nagrade. Gradska uprava je za potrebe ovih novčanih nagrada obezbedila 3.200.000 dinara. Svaki taj dinar zapravo je milioniti deo onoga što vi zaslužujete i što vam niko nikada neće moći novcem platiti. To su vaše neprospavane noći, neprospavane noći vaših roditelja i sve one sjajne stvari koje ćete tek postići.“

Učenici generacije su dobili po 50.000 dinara, dok je za međunarodno takmičenje za prvoplasiranog izdvojeno 15.000 dinara, za drugo mesto 14.000 i za treće 13.000 dinara, za republičko prvo mesto je izdvojeno 12.000 dinara, 11.000 za drugo i 10.000 dinara za treće mesto. Ekipe dobijaju duplu nagradu u zavisnosti od mesta koje su osvojili.


Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “BITI RODITELJ U EVROPSKOM POŽAREVCU”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI