Od deset časova stupile su na snagu nove mere Vlade Srbije koje se odnose na ograničenje slobode kretanja.

Svim osobama starijim od 65 godina od sada je zabranjen izlazak na ulicu u urbanim sredinama. U mestima koja imaju manje od 5.000 stanovnika, mera se odnosi na one iznad 70 godina. Od 20 časova do pet ujutru niko ne može napolje, osim nadležnih organa i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni.

Pojedini Požarevljani stariji od 65 godina zatečeni su danas posle 10 časova na ulicama Požarevca. Oni su se oglušili o odluku Vlade Srbije od sinoć.

Policija podnosi prijave i građani se sprovode na kućne adrese za sve one koji ne poštuju zabranu kretanja, a krivični postupci biće sprovedeni naknadno.

Zabrana kretanja neće važiti samo za one sa posebnom dozvolom od poslodavca zbog potrebe rada, kao i za one kojima je neophodna hitna medicinska pomoć.

Vlada Srbije ističe da građani zbog novih mera Vlade nemaju razloga za paniku, jer će svi biti u potpunosti zbrinuti i biće im obezbeđeno sve što im je potrebno za normalan život u novonastalim okolnostima.

Najavljeno je da će se za mnoge koji neće moći da dobiju pomoć lokalnih samouprava otvoriti supermarketi samo za penzionere nedeljom ujutro između četiri i sedam, kada nema nikoga na ulici.

Za svakog starijeg građanina u marketu biće obezbeđena maska i neophodan razmak u redu.

KOMENTARIŠI